“Таймс“ с нова версия: Британските спецслужби “установили“ тайна руска лаборатория за новичок

Факсимиле: В. „Таймс“

 

 

Британските служби са локализирали източника на нервно-паралитичното вещество, пише английският вестник The Times, цитиран от Агенция „Фокус“.

Службите за сигурност посочват локализацията на тайна руска лаборатория, която е произвела бойно-отровното вещество, използвано в Солсбъри, твърдят от авторитетния британски вестник. С помощта на научни анализи и разузнавателна информация служители на правителството и специалните служби успели да идентифицират източника на отровата само няколко дни след опита за убийство на Сергей Скрипал.

Великобритания е знаела за съществуването на място, където отровата „Новичок“ е била произведена. От правителството добавят: „Знаехме още при първото заседание на комитета КОБРА (на 7 март, три дни след инцидента, бел. ред.), че това вещество най-вероятно идва от Русия“.

От вестника напомнят, че във вторник от лабораторията „Портън Даун“ заявиха, че не могат да определят произхода на отровата.

Източникът на вестника уверява, че в този момент с много голяма степен на вероятност можело да се предполага, че веществото е било произведено в Русия. Той твърди още, че британските спецслужби не са на 100% уверени в точното местонахождение на лабораторията, но увереността им била висока.

Те също така предполагат, че руската страна „е провеждала тестове, за да изясни може ли „Новичок“ да бъде използван за убийства по политически причини“.

 

Comments are closed.