Тази вечер е най-дългото пълно лунно затъмнение за века – така наречената „кървава Луна“

 

 

Броени часове делят поклонниците на небесните спектакли от натрупването на четири впечатляващи събития – най-дългото за века „кърваво“ лунно затъмнение, най-близкото от 15 години отстояние на намиращия се в опозиция Марс от Земята, ретроградни Марс и Меркурий. Подобен феномен е наблюдаван за последен път преди 200 години, през далечната 1830 година. 

Тази вечер любители и професионалисти ще вперят погледи към небето, за да наблюдават на 27 юли дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и Марс, който ще се намира „само“ на 57,6 милиона километра от Земята и ще изглежда впечатляващо ярък.

В България явлението ще започне в 21.24 ч. на 27 юли, а пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли.

Астрономическата обсерватория на Шуменското плато организира наблюдение на лунното затъмнение и на Марс. Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават астрономическите събития в реално време, съобщава Дарик.

Пълното лунно затъмнение ще продължи 1 час, 42 минути и 57 секунди. Преди и след него ще се наблюдава частично затъмнение, което означава, че Луната ще прекара в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути.

Слънчевата светлина ще бъде блокирана от Земята при преминаването ѝ пред Луната. В резултат на това естественият ни спътник ще се вижда „кървав“, което е необичайно. Обикновено при затъмнение Луната изглежда черна.

„Очаква ни прекрасна гледка – два ярки обекта в небето. Подобен изглед е в състояние да докосне човешката душа и е благодат за фотографите. Отделете време да погледнете към небето и да се насладите“, казва Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество.

Впечатляващото лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от ЕвропаАфрика и Близкия изток между залез и полунощ на 27 юли и в голяма част от Азия и Австралия между полунощ и изгрев на 28 юли. Северна Америка обаче ще пропусне небесния спектакъл.

Лунните затъмнения са по-редки от слънчевите, но за сметка могат да бъдат наблюдавани от повече хора.

Следващото, макар и не толкова продължително затъмнение ще бъде през януари следващата година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на предстоящото явление с продължителност близо два часа няма да бъде наблюдавано отново до август 2036 г.

По същото време Марс ще бъде в опозиция, т.е. ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години.

Прашната буря, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята, и дори я прави по-ярка, тъй като прашните частици отразяват слънчевата светлина, отбелязва Асошиейтед прес.

Марс не се е бил на толкова близко разстояние от Земята от 15 години. През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години – 55,7 милиона километра. От НАСА отбелязват, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г.

Следващото макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 милиона километра.

И ако двете редки явления не са достатъчни, поклонниците на небесните спектакли могат да се оглеждат и за падащи звезди – на 27 и 28 юли ще бъде максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.

Натрупването на небесни явления не спира дотук!

От вчера, 26 юли до 19 август Меркурий е ретрограден.

От всички планети, Меркурий е единствената, чийто ретрограден ефект се усеща от повечето хора, твърдят астролози. Ето защо при работа с документи е добре да сте внимателни и да проверявате всичко.

Времето не е подходящо също и за пътувания освен ако не е до места, които са ви познати и вече сте посещавали. Ако по времето на този период създавате нови познанства, възможно е те да са нетрайни, отбелязват астролозите.

През периода на ретрограден Меркурий можете да довършвате отдавна започнати дела, да изяснявате стари ситуации и отношения. Добре премисляйте решенията си, преди да действате. Това е най-доброто време за равносметка и ретроспекция, както и за освобождаване от това, което вече не ви е нужно. Опитайте също така да обмислите думите си преди да се изказвате и се стремете към по-съдържателна и дълбока комуникация.

Ценно е да си припомним, че мислите се превръщат в думи, думите в дела, а те от своя страна изграждат живота ни. Затова през този период е добре да се учим на съзнателно общуване и добро обмисляне на поведението си, сочат още съветите на занимаващите се с астрология.

И така натрупването на небесни явления тази вечер е не само феномен, но и мощен катализатор. Ретроградните планети в комбинация с фазите на Луната ще повлияят на психическото и физическо състояние на хората.

Предстои напрегнат петък. Пикът на напрежението ще настъпи тази вечер. Влиянието му обаче бързо ще бъде смекчено от красивата гледка, настъпваща точно в 21.24 ч. довечера.

 

Comments are closed.