Сърбия се въоръжава с нови руски хеликоптери, самолети МиГ-29, системи за ПВО “Панцир“ и “Бук“

 

 

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, който се завърна от Русия след разговорите със своя колега Сергей Шойгу за доставянето на четири транспортни хеликоптера Ми-17 и четири бойни Ми-35, в гостуване на сръбската „Тв Прва“ потвърди, че те ще пристигнат в Сърбия в края на тази или началото на следващата година, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

Вулин добави, както предава кореспондентът на МИА в Белград, че през следващите няколко дни ще бъдат „договорени и последните технически детайли“, както и че Сърбия ще подпише договор за доставка на нови самолети МиГ-29 с Беларус.
Докато беше в Москва, Вулин заяви пред РИА Новости, че Сърбия разговаря с Русия и Беларус за доставяне на нови изтребители МиГ-29, на основата на принципа, „колкото по-бързо, толкова по-добре“.

Според портала T6 (Tango six), сръбският министър е разговарял в Москва и за по-нататъшната поддръжка и модернизация на миговете, танковете Т-72 и бронираните машини на пехотата БМП-2, както и на определени разновидности противовъздушно въоръжение.

Бившият министър на отбраната на Сърбия Зоран Джорджевич заяви, през януари 2017 година, че Минск ще подари на Белград осем изтребителя МиГ-29 и две системи за ПВО Бук“, както и че се преговаря за придобиване на две системи за ПВО С-300 от арсенала на беларуската войска.

Преди три месеца Александър Вулин заяви за РТС, че Белград ще започне интензивни преговори с Русия за закупуване на шест многоцелеви хеликоптера Ми-17.

Според военния анализатор Мирослав Лазински, Сърбия очаква да ѝ бъдат доставени от Русия 30 модернизирани танкове Т-72, 30 бойни разузнавателни патрулни машини БРДМ-2, а има и голяма надежда да се договори и руско оборудване за набавяните от Беларус системи за ПВО С-300, както и други 6 самолета МиГ-29.

Лазански смята, че системата С-300, най-вероятно, ще бъде модернизирана от страна на Русия, а в перспектива Белград може да се надява да добие позволение да купи и системи за ПВО „Панцир“ и „Бук М-2“, с каквито сръбската армия в момента не разполага.

Миналата година в Сърбия от Русия пристигнаха шест изтребителя МиГ-29, които все още се ремонтират и не са в оперативна употреба.

 

Източник: Агенция „Фокус“

 

Comments are closed.