Срам и позор! Яки и тренирани надзиратели залегнали на земята при бягството на затворниците

Владимир Пелов и Радослав Колев

Двама от надзирателите дотолкова се уплашили, че легнали на земята при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския централен затвор, пише Фрог нюз, позовавайки се на разследващи.

Единият от тях бил висок близо 2 метра, много здрав и добре трениран. Въпреки физическото си превъзходство, служителят предпочел да залегне, вместо да се опълчи на опасните престъпници, въоръжени с нож и пистолет. На фона на всеобщата паника и хаос, единствено чистачката запазила самообладание и хукнала подир престъпниците. Жената успяла да види автомобила, с който мъжете духнали, и подробно го описала на ченгетата.

Твърди се, че Владимир Пелов контактувал в затвора основно с лидера на групата за мокри поръчки Петър Стоянов-Сумиста. Последният излежава най-тежката доживотна присъда без право на замяна.

През 2017 г. в МВР са постъпили сигнали за това, че и Сумиста също се готви да духне. Поради тази причина охраната му беше подсилена с жандармерия при всяко негово излизане от затвора.

Дръзкото бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев предизвика трагикомичен скандал в Народното събрание. БСП поиска оставките на министъра на вътрешните работи и на правосъдието Валентин Радев и Цецка Цачева.

Комични бяха оправднанията им. „Нищо чудно затворниците вече да са напуснали и страната, след като успяха да избягат дори от затвора“. Тази теза разви вътрешният министър Валентин Радев в кулоарите на парламента, след като даде информация на депутатите по инцидента заедно с правосъдната министърка Цецка Цачева. Тя пък показа, че е готова да понесе политическа отговорност с оставка, но колегата ѝ Валентин Радев напомни, че и при други правителства са бягали затворници.

На въпроса дали е възможно да са минали вече границата, Радев отвърна с песимистична нотка в интонацията: „Те от затвора избягаха… Последва репортерски смях, при което министърът вметна: „Казвам го сериозно, с цялата сериозност“. Правосъдната министърка пък призна, че първата ѝ реакция, когато ѝ съобщили, била „Това не е възможно!“ Тя потвърди, че митичният образ на чистачката е от плът и кръв, и такава жена има, но не разкри самоличността ѝ, нито за участието ѝ в преследването като на кино.

В опит да омаловажи бягството от Софийския затвор, депутатът Данаил Кирилов посочи, че и граф Монте Кристо е успял да избяга от острова – затвор.

Comments are closed.