Сопот чества днес 168 години от рождението на Иван Вазов

 

 

Сопот чества днес 168 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Тази сутрин в църквата „Св. св. Петър и Павел” в Сопот бе отслужена света литургия по случай 168 години от рождението на народния поет и за спомен на семейството.
След това кметът Деян Дойнов откри изложбата „Вазовите последователи”.
А в 10.30 часа в къщата-музей „Иван Вазов” започна детско литературно-музикално утро.

Снощи проф. Боян Биолчев бе удостоен с Вазовата награда за литература. Той получи приза, който се присъжда на най-значимите български писатели, поети и публицисти от кмета на Сопот Деян Дойнов. Това стана на официална церемония.

Боян Биолчев е автор на над 20 художествени книги, няколко сценария за игрални и документални филми, ректор на Софийския университет през 1999-2007 година. Той е сред българските интелектуалци и писатели, които са приятели на Сопот. Само за година бе няколко пъти в родния град на най-големия български писател и заедно с гражданите му посрещна националния празник 3 март, участва в честванията на ген. Георги Вазов, както и в още няколко културни прояви, организирани от общината и къщата-музей.

Снощи след срещата с публиката на Сопот проф. Боян Биолчев засади своето дръвче в градината на носителите на Вазовата награда, която е в непосредствена близост до родната къща на народния поет.

Слова по повод 168 години от рождението на Иван Вазов произнесоха кметът на Сопот Деян Дойнов и носителят на Вазовата награда проф. Боян Биолчев, а с тържествен военен ритуал бяха положени венци на паметника на Патриарха на българската литература.

Невероятно съм поласкан от вниманието, от това, че получавам наградата точно на името на Иван Вазов, заяви проф. Боян Биолчев. Опасявам се, че колко и да е сърдечно, това, което мисля и което ще кажа, може да звучи като клише, каза развълнуван лауреатът. Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото му в духовността на българина. И в тази атмосфера в крайна сметка човекът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература. Това значи, че Сопот представлява някакъв храм на културата, каза още проф. Биолчев. Литература оцелява, когато има читатели. Защото само написана, тя е като мъртъв текст в намерени папируси. Иначе всичко зависи от начина на създаване на информацията за литература, от образователния ценз на едно общество, каза още проф. Биолчев.

Връчването на Вазовата награда е кулминацията на тържествата, посветени на рождението на Иван Вазов. Дните преди това бяха изпълнени с прояви, посветени на народния поет. В рамките на празничната седмица бе чествана и 150-годишнината от рождението на най-малкия брат от фамилията – д-р Борис Вазов.

За втора поредна година бе присъдена и детска Вазова награда. Призът бе за 16-годишния Иво Христов от Радомир, автор на романи, който стана известен като българския Стивън Кинг.

 

Comments are closed.