Соломон Паси: Тръмп и Ким Чен-ун може да си поделят Нобеловата награда за мир

 

 

„Краят на войната на Корейския полуостров означава едно ново начало”, каза бившият министър на външните работи Соломон Паси в студиото на „Тази сутрин” на bTV. Той коментира, ще бъде много интересно дали Нобеловата награда мир ще бъде връчена на Доналд Тръмп и Северна Корея.

„Кандидатите са много. Наградата може да бъде споделена между Тръмп и Ким Чен-ун, и вероятно южнокорейският президент Мун Дже-ин”, смята Паси.

По думите му е било грешка, че Европейският съюз не се е намесил на Корейския полуостров.

„ЕС много ясно каза, че иска да стане глобална сила. Като искате да сте глобална сила, влезте там”, каза Паси.

Той добави, че все още не е ясно дали Тръмп ще се срещне с Ким Чен-ун в Сингапур или в демилитаризираната зона между двете Кореи.

„С Ким трябва да се преговаря по един нестандартен начин. Колкото е нестандартен Тръмп, това е начинът да се преговаря с президента на Северна Корея”, смята Паси.

„Думите в политиката вече имат все по-малко значение, важни са делата. Контрастът между думи и дела става все по-голям, за добро или зло“, заяви Паси и допълни, че районът на Североизточна Азия е много интересен и „много бълбукащ в чисто геостратегически план“.
Бившия външен министър каза и че държавите от НАТО от 11 години призовават ЕС да се вземе отношение по събитията най-вече на Корейския полуостров. „Щом ЕС иска да бъде главен играч в геополитиката, трябва да вземе участие в случващото се. За съжаление Брюксел отказва. ЕС се провали в това отношение, дано американците успеят“, категоричен е Паси.

 

Comments are closed.