След 20 години Софиянски призна Виденов за честен политик, но имал лош екип

 

 

БНТ върна старите „врагове“ Стефан Софиянски и Красимир Премянов на ринга 20 години след емблематичната 1997 г. Единият – кмет на София от ОДС, а другият – шеф на управляващите БСП в парламента.

„За какъв Европейски съюз говорите, че сте ни вкарали? Ние ви вкарахме в църквата. Казвах на семейството си да не излиза от къщи, защото при вас бяха трудни времена. Прекарах 24 часа навън тогава. Войната беше между българи срещу българи. Беше спонтанен протестът. Сам носех като кмет храна на протестиращите на площада“, коментира пред БНТ Стефан Софиянски.

„Слава Богу, не се случи до сблъсъци и до кръв, Помогнах на Николай Добрев, когото вкарах в парламента. Беше освиркван, замерян с камъни и оплюван. Спирах хората да влязат в парламента с останалите двама видоки – отец Инокентий и Краси Петров. Имаше един приятел Наско, който беше на протестите, а седмица преди това играехме заедно мач. Той ми каза да се махна, за да не ме изметат хората. Беше шеф на архивите. Дърева пък ни обвиняваше, че всичко сме организирали.

Жан Виденов е честен човек, но е слаб управленец. Имаше лош екип от хора, които продължиха политиката на БСП – Румен Гечев, Румен Овчаров и Емилия Масларова, които бяха министри по негово време. Те изчерпиха резерва и се управляваше хаотично. Имаше две политически кризи – при Виденов и при покойния Андрей Луканов“, констатира Софиянски.

„Виденов издържа 6 вота на недоверие. Нашата грешка беше, че не водихме диалог със СДС по-рано“, коментира Красимир Премянов.

 

Comments are closed.