Следовател: Ако имаше само удар с колата, автобусът на “Тракия“ нямаше да бъде изместен в канавката

 

 

Бившият следовател по разследване на катастрофи Георги Илиев допусна, че задните гуми на катастрофиралия автобус на магистрала „Тракия” са минали върху предното дясно колело на лекия автомобил, който се е ударил в автобуса. Това заяви самият той в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Ако имаше само съприкосновение, в никакъв случай автобусът нямаше да бъде изместен в канавката, категоричен е следователят.

Автобусът се е движил в своето платно, с разрешена скорост. Автобусът е тежък, а леката кола е около 1 тон, така че лекият автомобил не би могъл да го изтласка, отбеляза Илиев.

По думите му експертизата по случая ще отнеме не по-малко от месец и половина – два. Шестима загинаха, а над 20 души бяха ранени при катастрофата.

Бившият следовател отбеляза, че инцидентът е станал при много благоприятни условия за движение – сух асфалт, със съвършено нов автобус и отпочинали водачи. Може би става дума за невнимание или грешка на водачката на лекия автомобил, посочи Илиев.

„Не знаем по каква причина водачката на лекия автомобил е допуснала да има съприкосновение с автобуса. Не ни е известно след това съприкосновение какво разстояние е изминал автобусът до падането си и какви са били действията на водача. Не знаем също дали водачът въобще е бил в състояние да управлява след удара”, заяви бившият следовател.

Шофьорът на автобуса Веселин Георгиев разказа, че в огледалото е видял, че тръгва да го изпреварва „Рено”, което в един момент рязко е завило към автобуса. Той се е опитал да го овладее, но не е успял, тъй като по думите му вече е бил на две гуми. Това го е отклонило в канавката, където автобусът се е преобърнал.

От вчера текат разпити на 29-годишната жена, управлявала лекия автомобил, която е задържана за 24 часа. Пред разследващите тя е обяснила, че по време на изпреварването е чула странен звук от двигателя и се е навела, за да намали радиото. Тогава губи управление. Дни по-рано колата ѝ е била на ремонт и затова се учудила от звука, е разказала още жената.

През 2016 г. ѝ е отнета книжката за употреба на алкохол за 10 месеца.

Днес ще стане ясно дали ще бъде задържана за 72 часа след изтичането на 24-часовата мярка. Задържан е и нейният спътник, който е бил заедно с нея в колата.

Петима пострадали при катастрофата остават с опасност за живота, съобщиха от болница „Св. Анна”, където бяха настанени 10 души.

Късно снощи е приключила операцията на най-тежко пострадалата жена, интервенцията е продължила повече от 8 часа. Оперирани са общо шестима души, предимно с фрактури на горните крайници. По-леко пострадалите най-вероятно ще бъдат изписани в понеделник.

В „Пирогов” бяха откарани четирима пострадали. Двете жени и детето са без опасност за живота и в стабилно състояние, а мъжът вече е изписан. Нужда от кръводарители към този момент няма.

Ударът от лекия автомобил е причината за катастрофата с автобуса на магистрала „Тракия”, каза управителят на фирмата превозвач Георги Атанасов. Според него фактите са ясни и неоспорими и не може да има интерпретации. Атанасов отхвърли категорично версиите за проблем с автобуса или с неговия шофьор.

„Това е злощастен инцидент, няма как да търсим под вола теле”, коментира Атанасов.

 

Comments are closed.