Скок в износа на ток с 31% тази година

tok

 

 

Износът на електроенергия от България се е увеличил с близо 31%, до 1,777 млрд. квтч, през първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на 2014 г. Това става ясно от справка в „Електро-енергиен системен оператор“.Повишението се обяснява главно с януарските студове на Балканите. По това време на годината само България и Румъния изнасят електроенергия, а всички останали изпитват недостиг и внасят.

Ниските температури са основния фактор и за увеличаването на вътрешното потребление на ток у нас с 3%, до 7, 629 млрд. квтч, през януари и февруари тази година.

Нарасналото търсене в в България е изцяло покрито от възобновяемите енергийни източници. Заради обилните валежи производството на евтина енергия от ВЕЦ се е увеличило 2,5 пъти.

Впечатляващо увеличение с 39% отчитат и при скъпата зелена енергия от слънце, вятър и биомаса. Скокът в общото им производство е от 362 на 503 млн. квтч за първите два месеца на тази година. В същото време натоварването на ТЕЦ-овете е намаляло с 4%.

Новото ръководство на НЕК, назначено през декември, се надяваше чрез износа през 2015 г. да запълни част от дефицита в компанията, оценяван на близо 4 млрд. лева. Оказа се обаче, че 2, 361 млрд квтч за тази година са продадени предварително от от бившето ръководство на НЕК в периода септември-ноември 2014 г. Осемте договора по тези сделки са изпратени в прокуратурата.

 

 

 

 

Източник: „Преса“

 

Comments are closed.