Скандалната “такса стол“ придоби нови измерения! Мургавият Митко засне на ВИДЕО какво се случва в шуменските кръчми

 

 

Кафенета и дневни барове в Шумен отказват достъпа на клиенти до масите си като ги дискриминират на етнически принцип. За това съобщи общинският съветник Асен Асенов, който бил потърсен от българин, живеещ от години в Германия, когото отказали да обслужат в кафе в пешеходната част на бул. „Славянски“. Проверка установи, че „ембаргото“ действа, а приложението му е субективно по усмотрение на сервитьорките, пише в. Монитор.

„Имах среща с мои приятели от Ирландия, които се завръщаха от Каваците и избрах заведение близо до паркинг, за да се намерим по-лесно“, разказа Митко, шуменец, който от години живее и работи в Германия.

„Бях с чисто облекло, с чисти обувки, единствено дето съм малко по-черен“, обясни предисторията мъжът, който говори български без мекане и без редукции и по-правилно от 80 процента от населението на Шумен, но е циганин.

Вместо да дойде да му вземе поръчката при полупразно заведение към него се приближили сервитьорка и го попитала дали има членска карта. На изненадата от въпроса му момичето продължило с обяснение, че заведението работи само с постоянни клиенти и с посетители, които имат членски карти.

„Разбрах каква е работата, че съм нежелан в това заведение, и без да правя скандали, без да отговарям на сервитьорката просто се преместих нагоре през няколко кафенета и там проведох срещата си“, описа продължението Митко.

Няколко часа по-късно емигрантът се върна в локала, но вече със скрита камера. След кратко забавяне същата сервитьорка прие поръчката, а след като я донесе обясни и своя версия за станалото малко по-рано на същото място. Тъй като имали много клиенти и за постоянните трябвало да има винаги свободни места, шефката й всеки месец раздавала членски карти.

„Заведението има наистина много работа и трябва да има място за редовните клиенти на заведението, нали се сещате?“, обясни момичето. За обслужване на клиенти без карта имало глоба от 50 лева за сервитьорите. Келнерката не можа да даде никакви доказателства за съществуването на подобни карти, нито пък проверяваше „документите“ на останалите клиенти. Наемателката на заведението не можела да коментира в момента, защото била в Гърция на почивка. (Разговорът, записан със скрита камера можете да видите във видеото по-долу).

Инцидентът по ларгото не е единичен случай, обясниха сервитьори и роми, които твърдят, че им е отказван достъп до заведенията. Номерът с членски карти бил прилаган и в други заведения, а някъде държали нон стоп табелки „Reserve“, но ги махали за „подходящи“ клиенти. На други места пък не пускали цигани, като се оправдавали, че част от масите не се обслужват поради липса на достатъчно персонал. За случая с Митко е уведомен регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация в Шумен Бейхан Иляз. Очакваше се в петък Митко да подаде официална жалба в комисията и по случая да бъде започнато производство.

„Практиката е стара. Когато бях студент ме пускаха с колеги в местната дискотека „Колизеум“ в Шумен, но когато отивах с други роми – не“, коментира случая блогърът Огнян Исаев, бакалавър по журналистика и магистър по психология, който излиза от средите на върбишките роми. Това, което с те направили със записа се води тестиране и се приема като доказателство за непряка дискриминация, обясни Исаев.

Comments are closed.