Си Цзинпин: Китай ще продължи да “държи високо великото знаме на марксизма“

 

 

Президентът на Китай Си Цзинпин обеща страната му да продължи да следва марксизма, докато най-голямата комунистическа партия в света се подготвя да отбележи 200-годишнината от рождението на Карл Маркс, съобщава „Франс прес“.

Китай ще продължи да „държи високо великото знаме на марксизма„, а партията завинаги ще остане „пазител и практик“ на философията, подчерта Си Цзинпин по време на официално честване в китайския парламент в Пекин.

Марксизмът все още господства в Китай, въпреки че от десетилетия китайската икономика отбелязва невероятен растеж, движен от пропазарна политика, което го направи втората най-голяма икономика в света.

Учениците учат теориите на Маркс и Ленин в гимназиите, а държавните служители – дори журналистите в държавните медии – трябва да преминават задължителни курсове по марксистка теория, за да си гарантират повишения в службата.

Наследството на германския революционен философ продължава да предизвиква разногласия в много части на света, включително в собствената му страна.

Ала в Китай 200-годишнината от рождението на Маркс се разглежда като възможност за „възстановяване на теоретичната душа“ на китайския народ, както с апломб обявява един от китайските печатни официози.

Суетнята около отбелязването на събитието в дните преди големия ден, който е утре (5 май), включва документален сериал на китайската държавна телевизия, озаглавен „Маркс е прав„.

Пекин също така дари голяма бронзова статуя на философа на родния му град Трир в Западна Германия, където неговата работа остава спорна повече от четвърт век след падането на Берлинската стена.

Си Цзинпин призова днес партийните членове да си изградят навика да четат марксистки класици и да възприемат това като „начин на живот“ и „духовно търсене„.

Китай е най-голямата самоопределила се социалистическа страна в света след рухването на Съветския съюз, а държавни компании продължават да държат монопол в ключови икономически сектори.

Но в Китай живеят също така и над 370 милиардери, като само в САЩ те са повече, а разликата в богатството между градския елит и селската беднота се е увеличила през последните години.

Придобивките на капитализма – включително луксозни марки, които наводниха страната след реформирането и отварянето ѝ в края на 1970-те години, – накараха някои анализатори в миналото да предположат, чепартията просто си е сложила марксизма като „брошка“, но че практическите икономически проблеми са надцакали идеологията.

Си Цзинпин обаче отхвърли скептиците, изтъквайки, че „Китайската комунистическа партия е напълно коректна (в избора си) да напише марксизма на своето собствено знаме“.

 

 

Източник:БГНЕС

 

Comments are closed.