Синът на Йоско Костинбродския подготвял убийства на магистрати и полицаи

 

 

Организирана престъпна наркогрупа, ръководена от сина на Йосиф Йосифов, с прякор Костинбродския, е готвела побои и дори убийства на магистрати и полицаи.

Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, който даде брифинг в Съдебната палата заедно с главния секретар на МВР Младен Маринов.

„13 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати, 4 други се издирват“, каза Иван Гешев, цитиран от „Фокус“.

„Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим активно с колегите от ГДБОП от 2-3 месеца. Става въпрос за организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската си мрежа на териториите, в които продават. Като вторичен продукт от това е, че принуждават лица, включително и непълнолетни и малолетни, да продават наркотични вещества за тази група, както и, че тази група е съставила списък със служители на МВР и на Специализираната прокуратура, спрямо които са планирали, според доказателствата, с които разполагаме до момента, телесни повреди, включително и убийства, заради това, че тези служители са работили активно върху други досъдебни производства, обвиняеми и подсъдими по които са членове на тази организирана престъпна група, а и не само. Тоест затова, че са си вършили, както трябва работата“, обясни прокурор Гешев.

„Това за мен като ръководител на СП не е новина – ние работим доста сериозно с МВР и ГДБОП и смятам, че сме постигнали много добри резултати. Явно това вече създава сериозен проблем за част от тези лица, след като се стига до този краен резултат. Ще продължим да работим активно в тази посока и няма да позволим никаква форма на натиск върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си. Ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такива случаи“, продължи шефът на спецпрокуратурата.

„Привлечени към наказателна отговорност са 13 лица, 4 други са обявени за общодържавно издирване – общо 17 лица. Спрямо 10 Специализираният наказателен съд в събота взе мярка „задържане под стража“. Спрямо 1 лице не сме поискали, тъй като то е с мярка „задържане под стража“ по друго досъдебно производство“, разясни прокурор Гешев. По думите му част от мотивите на групата, за набелязване на определени служители на полицията и прокуратурата е отмъщение, защото те са работили активно срещу организираната престъпност.

„Ще бъдем безкомпромисни към такива случаи“, увери Гешев.

За набелязаните магистрати е поета специална защита, а Иван Гешев и Младен Маринов увериха, че това ще бъде гарантирано на всички останали полицейски служители и прокурори, които попаднат в подобни списъци на хора от криминалния контингент, съобщи пък БНР.

 

Comments are closed.