Сергей Лавров: Ситуацията с иранската ядрена сделка е кризисна

 

 

Руският външен министър Сергей Лавров нарече кризисна днешната ситуация във връзка със Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, предаде ТАСС, цитира БТА.

Първият дипломат на Москва говори днес на среща с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. „Оценяваме възможността да се срещнем в Москва и да разменим мнения по проблемите на Съвместния всеобхватен план за действие, около който се формира, казано направо, кризисна ситуация“, заяви Лавров.

„За жалост протестът срещу международните правила и закони се е превърнал в някакъв навик за правителството на САЩ“, каза на срещата Мохамад Джавад Зариф в коментар за излизането на Вашингтон от ядрената сделка.

След това решение Иран ще има нужда от известно време, за да обсъди положението с други участници в сделката, добави той.

Според Зариф излизането на САЩ от сделката подкопава баланса в ангажиментите между Техеран и другите страни по споразумението. „Трябва да погледнем как може да гарантираме интересите на иранския народ“, каза той. „Затова водих вчера твърде позитивни преговори с нашия колега Ван И“ – външния министър на Китай, отбеляза шефът на иранската дипломация.

Иран разчита да получи от Русия, Китай и европейските страни уверения, че интересите му, гарантирани от ядрената сделка, ще бъдат защитени, посочи Зариф. Това е „крайната цел на всички в тези преговори“, каза той.

Иран получи от Русия потвърждение, че Москва ще изпълнява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви иранският външен министър след разговора с руския си колега.

„Русия и Иран развиват добро сътрудничество и ние ще го продължим – каза Зариф. – Русия заяви, че винаги ще се обявява в полза на Съвместния всеобхватен план за действие.“

Срещата на иранския гост с Лавров бе втори етап от дипломатическата му обиколка. Зариф разговаря с руския министър след консултации в Пекин през уикенда и преди утрешната си визита в Брюксел, където ще се срещне с колегите си от Франция, Германия и Великобритания, отбелязва Франс прес.

Така Зариф ще води разговори с петте велики сили, подписали наред със САЩ историческото споразумение от 2015 г., което предвиждаше вдигане на санкциите, наложени на Иран, срещу поет от Ислямската република ангажимент да не се сдобива с ядрени оръжия.

Излизането на САЩ от сделката води до сближаване между Москва и европейците – нещо рядко с оглед на напрежението от последните години в контекста на проблемите в Сирия и Украйна, засилено неотдавна от отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Руският президент Владимир Путин предприе миналата седмица нови контакти с Иран, като разговаря с германската канцлерка Ангела Меркел, а преди нея с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган и постави Русия в центъра на играта след шумното оттегляне на американците, пише Франс прес.

На 18 май се очаква Меркел да пристигне в Сочи – Южна Русия, и да разговаря с Путин, а френският президент Еманюел Макрон вероятно ще посети Санкт Петербург в края на май.

Съветникът на руския лидер Юрий Ушаков съобщи, че още днес Путин ще приеме в Сочи генералния директор на МААЕ Юкия Амано.

И още един откъс от дипломатическия балет след американското оттегляне: първият дипломат на Франция Жан-Ив Льо Дриан обядва днес с британския си колега Борис Джонсън, за да обсъди с него развоя с иранската ядрена сделка, добавя АФП.

 

Comments are closed.