Свръх защитени Су-25 чакат да бъдат изпратени в Сирия

 

 

Според руското издание rg.ru, в авиобазата Кубинка край Москва от неопределено време се намират суперщурмовици Су-25СМ3 „Грач” в очакване да бъдат изпратени за Сирия. Не се знаят причините за забавянето. На тях обаче е инсталирана новата защитна система „Витебск”, която прави самолета неуязвим дори и от ракети ПЗРК с пасивна топлинна глава за самонасочване.

Щурмовикът е тотално обновен и по същество е нов самолет с увеличена бойна ефективност почти три пъти. Инсталирано му е ново радиоелектронно оборудване. Модернизираната авионика му позволява да използва управляеми ракети и коректируеми бомби. Той вече дори ще може да води въздушен бой с ракети и оръдия.

„Грач” получили спътникова навигация ГЛОНАСС, която позволява дори в условия на ограничена видимост да нанасят бомбени удари с точност до 10 м.

Защитната система „Витебск” е инсталирана на всички вертолети Ка-52 и Ми-8. До сега няма свален руски вертолет с такава система на борда. Например на 8 октомври 2016 г. руски вертолет Ми-8 е обстрелян от ПЗРК в провинция Хама, но ракетата преминала покрай него.

Работата на комплекса е основана на тясно насочено и по особен начин модулирано излъчване на специална сапфирена лампа. В системата за управление на ракетата възниква фантомен образ на целта, който тя възприема за основен. Формира се виртуална реалност, която заблуждава топлинната глава. Така ракетата се отправя в празното пространство. Тази задача е решена за първи път в света.

На борда на Су-25СМ3 са инсталирани и системи за радиоелектронна борба срещу ракети управлявани от земята ракети.

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.