Светът отвърна на търговските мерки на САЩ: На война като на война! (ОБЗОР)

 

 

Светът отвърна като един на обявените от САЩ наказателни мита върху вноса на алуминий и стомана, предава Агенция „Фокус“. Добре познатият и установен от десетилетия световен ред в международната търговия се руши пред очите ни, коментират експерти.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че решението на САЩ да наложат тарифи на европейския износ на метали е незаконно и е грешка, която може да затвори вратата на преговорите върху други въпроси. Макрон заяви, че ще проведе разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп по този въпрос.

„Решението е не само незаконно, но е грешно в много аспекти“, заяви френският президент, добавяйки че САЩ отговарят на глобалните дисбаланси с икономически и търговски национализъм. „Икономическият национализъм води до война“, категоричен бе Еманюел Макрон.

Министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд обяви, че страната ще събере 16,6 млрд. долара от вноса на стомана, алуминий и други продукти от САЩ, включително кленов сироп, бира и уиски. Съответното съобщение бе направено съвместно с министър-председателя Джъстин Трюдо, часове след като американският министър на търговията Уилбър Рос потвърди, че САЩ налагат тарифи от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий, считано от 1 юни.

Правителството на Канада ще проведе консултации за плана в срок до 15 юни. Новите канадски тарифи ще бъдат прилагани от 1 юли. Трюдо определи американските аргументи за решението като „неприемливи“ и нарече тарифите „обида за канадците, загиналите в битка заедно с американците“.

Преди обявяване на ответните мерки на Канада източник разкри, че кабинетът е провел заседание в сутрешните часове на деня, за да обсъди подходящ отговор на американските тарифи. Около 90% от канадския износ на стомана е към САЩ, според Канадската асоциация на производителите на стомана. Стоманата се произвежда в пет провинции, но промишлеността е силно концентрирана в щата Онтарио.

Държавният глава на САЩ се отказа от налагането на допълнителни тарифи за вноса на стоки от Китай и вместо това насочи острието на глобалната търговска война срещу американските партньори, коментира авторитетното издание Politico.

Администрацията на Тръмп засили натиска в четвъртък, като обяви въвеждането на допълнителни тарифи за вноса на алуминий и стомана от Европейския съюз, Канада и Мексико, след като Вашингтон не успя да постигне сделки с тях с цел да се справи с проблемите на националната сигурност, свързани с вноса.

Решението, което бе обявено само дни след като бе уреден ескалиращият търговски спор с Китай, със сигурност ще повиши напрежението в отношенията и ще предизвика отмъщение от страна на засегнатите, коментира изданието.

„Днес е лош ден за световната търговия“, заяви Сесилия Малмстрьом, европейският комисар по търговията.

Въпреки напрежението, министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че администрацията на Тръмп иска да продължи преговорите. Той подчерта, че все още планира пътуване до Пекин този уикенд, дори след като САЩ застрашиха крехкото споразумение за намаляване на търговския дефицит с Китай. Освен това Рос заяви, че все още има възможности за преговори с Канада, Мексико и ЕС, които биха могли да доведат до намаляване или дори премахване на допълнителните тарифи. „Фактът, че наложихме тарифи, не означава, че не може да има преговори“.

Решението за налагане на тарифи е шок за Канада и Мексико, тъй като и двете страни смятаха, че ще бъдат пожалени от таксите заради сериозните преговори в рамките на НАФТА. Източник от американската индустрия, който е бил в контакт с преговарящи от двете страни, заяви, че нито една държава не е била уведомена от Белия дом за възможността от въвеждане на тарифите и са разбрали за тях от… новините.

Мексико на свой ред обяви въвеждането на допълнителни мита за вноса на редица американски стоки, предава AFP.

Мексиканското икономическо министерство обяви еквивалентни такси за вноса на редица стоки – от стомана до лампи и ябълки, „до размер, съответстващ на нивото на въздействие“ от американските тарифи.

„Мексико изразява дълбоко съжаление и осъжда решението на САЩ да наложи тези тарифи. Мексико многократно е заявявало, че този тип мерки… не са нито подходящи, нито оправдани“, се казва в изявление от Министерството на икономиката на латиноамерикаската страна.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС ще предприеме контрамерки срещу „неприемливото“ решение на САЩ да наложат допълнителни такси за вноса на алуминий и стомана от страните от Общността – при това „в рамките на часове“.

Германският канцлер Ангела Меркел бе категорична, че страните-членки на Европейския съюз ще реагират по „твърд и единен“ начин на решението на САЩ.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.