САЩ подготвят ново оръжие! Запазват господството си във въздуха с аналог на руския “абсолютен убиец“

Ракета К-77М – руският „абсолютен убиец“

 

Пентагонът реализира двугодишна програма по разработка на нова ракета клас „въздух-въздух”, която е способна да прехваща цели на големи разстояния, съобщи FlightGlobal.

Оръжието ще стане аналог на „абсолютния убиец” – руската ракета К-77М, предназначена за въоръжаване на новия изтребител Су-57.

Целта за създаване на LREW (long-range engagement weapon) е „поддържане на господство във въздуха”. Тя трябва да замени ракетата със средна далечина AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), приета на въоръжение още през 1980-те години.

Последният модел на AIM-120 AMRAAM има обсег 160 км и е снабдена с GPS-навигация, но отстъпва на руския „абсолютен убиец” и на китайските аналози PL-12D и PL-21.

Предпроектният анализ и инженерната обосновка на LREW са приключени още през 2016 г., сега Пентагонът се занимава с окончателния дизайн на новата ракета, отбелязва Popular Mechanics.

Предполага се, че в челната част на LREW ще бъде инсталиран компактен свръхмодерен радиолокатор с активна фазирана антенна решетка, като ще бъде увеличена далекобойността на ракетата.

 

Източник: БЛИЦ

 

Comments are closed.