САЩ официално призна вината си за гибелта на мирни граждани в Сирия и Ирак

 

 

Най-малко 188 цивилни са станали жертви при въздушни удари от водената от САЩ коалиция за борба с „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак от началото на операцията през 2014 г. Това се казва в изявление на армията на САЩ, цитирано от Ройтерс, предаде БНР.

Все още се прави оценка на пет доклада за непреднамерени смъртни случаи при четири удара през 2016 г. и един през 2015 г. От коалицията твърдят, че това са т.нар. „съпътстващи жертви“, които се случват въпреки усилията да бъдат бомбардирани само сомо военни обекти на джихадистите от „Ислямска държава“.

Според независимата организация Еър Уорс, която следи броя на цивилните жертви от международни въздушни удари в региона обаче, от началото на въздушната кампания на коалицията в Ирак и Сирия са убити около 2100 цивилни.

Според американската армия коалицията е извършила над 17 000 въздушни удара срещу „Ислямска държава“, от които над 10 000 в Ирак и над 6000 в Сирия.

Водената от САЩ коалиция, която се сътои от над 60 държави, започна да нанася въздушни удари по „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия през 2014 г. без санкцията на сирийското правителство или на Съвета за сигурност на ООН, припомня агенцията.

 

Comments are closed.