САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим (снимки/видео)

 

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим. Така президентът на Щатите Доналд Тръмп изпълни обещанието си да признае свещения град за столица на Израел, информират „Ройтерс“ и други световни агенции.

Днес ние откриваме посолството на САЩ в Йерусалим, Израел„, обяви посланикът на Съединените щати в еврейската държава Дейвид Фридман в началото на официалната церемония, на която участват лидерите на Израел и високопоставени представители на САЩ.

В същото време повече от 40 палестинци са убити при стрелба на въоръжените сили на Израел на границата с Газа.

През декември 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп взе спорно решение да обяви Йерусалим за столица на Израел. Решението разгневи палестинците, които обявиха, че САЩ не могат повече да заемат ролята на честен посредник в мирния процес с еврейската държава.

Палестинците настояват Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им държава.

Посолството първоначално ще се помещава в сградата на консулството в квартала „Арнона“.

По време на официалното откриване на посолството беше пуснат видеозапис с послание на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан е начело на делегацията от Вашингтон, пристигнала специално за откриването на посолството.

В нея е и дъщерята на Тръмп Иванка и съпруга й Джаред Кушнер – и двамата съветници в Белия Дом, както и министърът на финансите Стивън Мнучин. На церемонията присъстваха около 800 гости. Статутът на Йерусалим е може би най-конфликтният въпрос в израелско-палестинския конфликт, уточнява AFP. Израел смята целия град за своя столица, докато палестинците гледат на Източен Ерусалим като на столица на бъдещата им държава.

 

Comments are closed.