САЩ обявиха създаването на космически сили като отделно подразделение на въоръжените сили

Майк Пенс

 

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че Пентагонът е започнал планиране за създаването на космически сили, което ще бъде първото ново подразделение на въоръжените сили на страната от 1947 г. насам, пише USA Today, цитирана от Агенция „Фокус“.

През юни Тръмп призова да се създаде шесто подразделение на въоръжените сили – космическите, редом с ВВС, сухопътната армия, морската пехота, флота и бреговата охрана. Планира се основната им цел да бъде защитата на сателитите в Космоса.

„Време е да създадем космически сили на САЩ“, заяви Пенс. „Трябва да напишем нова глава във великата история на нашите въоръжени сили, да подготвим следващото бойно поле, където най-смелите и добри американци да бъдат викани да спират и побеждават новите поколения заплахи за нашия народ и нация“, допълни той.

Когато предложението за отделни космически сили бе отправено миналата година министърът на отбраната Джеймс Матис се съпротиви. Тогава той изтъкна, че това ще раздуе още повече бюрокрацията във военните сили.

Създаването на космически сили ще изисква одобрение на Конгреса. ВВС, най-новото до момента подразделение на ВС, създадено през 1947 г. вече съдържа космическо командване, установено през 1982 г.

 

Comments are closed.