САЩ наложи нови санкции на седем руски олигарси и 17 представители на руското правителство

 

 

Вашингтон наложи нови санкции на 7 руски олигарси и на 17 представители на руското правителство. Това съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Обвиненията срещу тях са, че са подкрепяли президента Владимир Путин и са се възползвали от опитите му да подрива западните демократични системи. Сметките на тези хора ще бъдат замразени в Съединените щати.

От финансовото министерство на САЩ съобщават, че санкциите са заради опитите на Русия да подкопава западните демокрации.

Източници от Капитолия описват руснаците, на които са наложени санкции, като много богати бизнесмени, работещи на международния пазар, които обаче са част и от най-близкото обкръжение на Путин. Сред тях са металургичният магнат Олег Дерипаска, както и президентът на държавния „Газпром“ Алексей Милер.

Представител на Белия дом нарича мерките ответна реакция от Вашингтон за продължаващата намеса на руското правителство в целия свят. По думите му, това включва „окупацията“ на Крим, неспиращото насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима на Башар Асад в Сирия и кибератаките, идващи от Русия.

Санкциите били съгласувани с европейските съюзници. В средата на март американското правителство оповести санкции срещу 19 лица и 5 организации от Русия.

 

Comments are closed.