САЩ достави противоракетни комплекси Javelin на Украйна

 

 

Американските противоракетни комплекси Javelin вече са доставени на Украйна, заяви в понеделник пред РИА Новости официалният представител на държавния департамент.

Доставихме им ги„, заяви той, въздържайки се от други коментари. През 2017 г. американските власти одобриха доставката на Киев оръжия, включително преносни противотанкови ракетни комплекса Javelin.

Независимо от нееднократните молби от украинската страна, предишната администрация на президента Барак Обама отказваше такава доставка. Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Киев разчита да получи оръжие от САЩ през 2018 г.

Русия нееднократно предупреди, че доставката на оръжие за Украйна ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас. Както нееднократно прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заявяваше, че доставката на оръжие на Украйна няма да помогне за урегулиране на ситуацията в Донбас и реализацията на Минските споразумения.

Зам.-министърът на руското външно ведомство Григорий Карасин също заяви, че Москва е обезпокоена от планираната доставка на смъртоносни оръжия за Украйна.

 

 

Източник:БГНЕС

 

Comments are closed.