САЩ, Германия, Франция и Великобритания приемат Каталуния като “неразделна част от Испания“

 

 

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като Каталуния обяви отделянето си от Испания.

Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. „Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой“, каза той.

В същото време Юнкер отбеляза, че „не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки“.

Държавният департамент на САЩ заяви днес, че Каталуния е „неразделна част от Испания“ и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната „силна и единна“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО „си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката“.

 Нейното изявление показва ясното противопоставяне на САЩ на отцепване на Каталуния от Испания и създаване на независима република.

Науърт заяви още: „Съединените щати подкрепят конституционните мерки на испанското правителство, целящи да запазят Испания силна и единна“.

 Германия също не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

„Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими“, подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство „не признава едно такова обявяване на независимост“.

Германия се надява „всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията“, призова говорителят на Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята „пълна подкрепа“ в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния.

„Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой… Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа“, заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Британското правителство обяви днес, че няма да признае едностранно обявената независимост на Каталуния и изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено.

„Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент“, се казва в изявлението на говорител на „Даунинг стрийт“ 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

„Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания“, заявява говорителят на британското правителство.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.