САЩ: Войната със Северна Корея все още е опция

 

 

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че войната с КНДР все още остава един от вариантите за възможни действия на администрацията на президента Доналд Тръмп, съобщава БГНЕС.

„Тази администрация зае позиция, показваща на Северна Корея, какво може да се случи с нея, ако тя заплашва САЩ. Никой не иска да воюва. Президентът не иска война, аз не искам война. Но това е един от вариантите за възможни действия“, каза тя в интервю за телевизия Си Би Ес, отговаряйки на въпрос дали САЩ са готови да започнат война срещу КНДР.

Това изказване на Хейли прозвуча на фона на изявленията на Тръмп за „успешната подготовка“ на неговата среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун „в началото на юни или дори по-рано“ в зависимост от развитието на ситуацията. Стопанинът на Белия дом заяви в петък, че датата и мястото на срещата вече са съгласувани и ще бъдат обявени в близките дни.

По-рано той пожела разговорите с Ким Чен Ун да се проведат в пограничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона между КНДР и Южна Корея. Като възможно място за срещата се споменава и Сингапур. В Панминчжон на 27 април се състоя срещата между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и президента на Южна Корея Мун Дже Ин.

Comments are closed.