САЩ блокира декларация на Съвета за сигурност на ООН за разследване на убийствата на палестинци от Израел

 

САЩ са блокирали проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН, в която се призоваваше за сдържаност в Ивицата Газа и се настояваше заразследване на обстоятелствата около убитите от израелската армия 16 палестинци, съобщава „Франс прес“, позовавайки се на дипломатически източници.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска „независимо и прозрачно разследване“ на кръвопролитните сблъсъци, избухнали при протест на десетки хиляди палестинци в петък край границата на Ивицата Газа с Израел.

От името на арабските страни членки на Съвета за сигурност Кувейт внесе в петък проектодекларация в този смисъл. В текста се призоваваше за независимо и прозрачно разследване на насилието и се изразяваше дълбоко безпокойство за положението на границата между Ивицата Газа и Израел.

САЩ са възразили срещу текста и са настояли, че няма да го подкрепят. В проектодекларацията също се потвърждаваше правото на палестинците на мирен протест и се изразяваше скръбта на членовете на Съвета „от загубата на живот на невинни палестинци“.

 

Comments are closed.