Саудитска Арабия плаши с военни действия срещу Катар, ако купи С-400 от Русия

 

 

Саудитска Арабия заплаши с военни действия срещу Катар, ако той продължи да предприема стъпки по придобиването от Русия на нейната най-модерна противоракетна система С-400, съобщава френският в. „Монд“.

Позовавайки се на информация, с която се е сдобило, изданието посочва,Рияд е написал писмо до френския президент Еманюел Макрон, искайки да се намеси, за да попречи на сделката и да помогне за запазването на регионалната стабилност.

Засега от Елисейския дворец или от френското външно министерство не са коментирали информацията.

Саудитска Арабия, подкрепена от други регионални сили, включително Бахрейн и ОАЕ, скъса отношенията си с Катар през юни миналата година, обвинявайки страната от Персийския залив, че подкрепя радикални ислямистки групировки и че е твърде близка с Иран – големия противник на Рияд в региона.

Впоследствие те наложиха икономически санкции на Катар, който многократно е отхвърлял обвиненията срещу себе си.

В стремежа си да облекчи изолацията си, Катар потърси нови приятели, включително Русия.

През януари от емирството обявиха, че преговорите с Москва за доставката на модерната ПВО система С-400 са на „напреднал етап„.

Според в. „Монд“ в писмото, изпратено до френския президент, саудитският крал Салман е изразил „дълбоката си тревога“ от обсъжданията между Доха и Москва и предупредил за риска от ескалация.

Саудитска Арабия „ще бъде готова да предприеме всички необходими мерки за премахване на тази отбранителна система, включително военни действия„, пише френското издание.

 

Comments are closed.