Руски Су-27 прелетя на 6 метра от разузнавач на САЩ в Балтийско море

 

 

Руски изтребител е прелетял до шпионски самолет на въоръжените сили на САЩ в Балтийско море във вторник сутринта.

Информацията съобщава „Фокс нюз“, позовавайки се на двама военни източници.

Руски Су-27 е извършил „безопасно“, но „непрофесионално“ засичане на американски разузнавателен самолет P-8 Poseidon, докато е летял в международното въздушно пространство над акваторията.

Изтребителят е прелетял на около 6 метра от разузнавача, но американските пилоти са съобщили, че не са се почувствали заплашени или в някаква опасност.

Това е първият инцидент между руски и американски самолети от януари, когато руски изтребител прелетя до шпионски EP-3 над Черно море.

Военноморските сили на САЩ не коментираха съобщения в световните медии за инцидент днес между руски изтребител Су-27, който прехванал над Балтийско море американски разузнавателен самолет за борба с подводници P-8 Poseidon („Посейдон“).

На молбата да потвърди или отхвърли съобщенията в медиите капитан III ранг Зак Харел от ВМС на САЩ се ограничи с коментар, че корабите и летателните апарати на ВМС на САЩ редовно взаимодействат с военни подразделения от други страни и съгласно действащата политика на Пентагона подробни сведения за безопасно взаимодействия между военни не се огласяват и публикуват.

„Ако има опасно взаимодействие, ние веднага ще предоставим допълнителна информация в бъдеще“, заяви капитан III Зак Харел.

По-рано американският телевизионен канал Си Ен Ен съобщи, позовавайки се на свои източници, че Пентагонът смята за безопасно, но непрофесионално засичане на самолета на ВМС на САЩ от руския изтребител, което се е случило на 1 май във вторник. Според Си Ен Ен руският изтребител е прелетял на около 20 фута (шест метра) от американския P-8 „Посейдон“.

Comments are closed.