Руски олигарси изгубиха $1,25 млрд. няколко часа след санкциите на САЩ

 

 

Руският бизнесмен Олег Дерипаска изгубил за един ден 957 млн. долара заради новите американски санкции, пише сп. „Форбс”, цитирано от бТВ.

Вчера министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу седем руски предприемачи, а също и срещу 12 компании, които те контролират, както и срещу 17 високопоставени руски правителствени представители, припомня ТАСС.

Според калкулации на списанието милиардерите са изгубили 1,25 милиарда долара за няколко часа.

Дерипаска се озова в санкционния списък, както и компаниите, които контролира.

В списъка се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 млн. долара заради това, както и Виктор Вескелберг, който е изгубил заради това 41 млн. долара. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в списъка, не се е променило. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под санкциите, пък са се увеличили съответно с 1 и 8 млн. долара.

Решението на американското правителство да включи милиардера Дерипаска в санкционния си списък може да даде отражение по целия свят, защото неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании, отбелязва Ройтерс.

Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в „злонамерени дейности” по света.

Според „Форбс” състоянието на Дерипаска възлиза нетно на 6,7 млрд. долара. Той е основен собственик на конгломерата И Ен Плюс, който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света – „Русал” и „Норникел”, припомня Ройтерс.

Включването на Дерипаска в списъка със санкции може да породи усложнения и за компаниите, с които той прави бизнес. Сред тях са германският автомобилен гигант „Фолксваген” и компанията „Гленкор”, която търгува със суровини.

Дерипаска не е коментирал засега санкциите.

Компанията „Русал” изрази съжаление че е в списъка и допълни, че нейни съветници проучват ситуацията.

„Русал” е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвияна. Притежава дял в австралийската „Куинсленд Алумина лимитед” – един от лидерите в алуминиевата индустрия и водещата алуминиева рафинерия в света.

„Норникел” пък има авоари във Финландия, Австралия и Южна Африка.

Дерипаска редовно има срещи с руския президент Владимир Путин. Той инвестира много средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години.

Дерипаска е правил бизнес в началото на века с Пол Манафорт, който по-късно стана ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп. По времето, когато е правил бизнес с Дерипаска, Манафорт е предоставял съвети за кампанията на Виктор Янукович, проруския украински президент, избран през 2010 г.

Базираната в Кипър компания, свързана с Дерипаска – „Сърф Хърайзън лимитед” заведе дело срещу Манафорт и неговия помощник Рик Гейтс в съд в Ню Йорк през януари, обвинявайки ги, че са си присвоили незаконно повече от 18,9 млн. долара от средства, предназначени за сделки в Украйна през 2008 г.

Жалбата бе резултат от бизнеспартньорство, датиращо от 2006 г., когато Манафорт и Гейтс убедили Дерипаска да инвестира в частен фонд, който да прави инвестиции основно в Русия и Украйна.

Въпреки този спор Манафорт се опитал да запази контакти с руския олигарх. Миналата година в. „Вашингтон пост” съобщи, че Манафорт пратил имейл през юли 2016 г. чрез посредник на Дерипаска, предлагащ му „частни срещи” относно президентската кампания на Тръмп.

Говорител на Манафорт после каза, че размяната на имейли е била „безвредна” и е целяла събиране на пари, които дължали бивши клиенти на Манафорт.

 

Comments are closed.