Русия разполага военна полиция на Голанските възвишения

 

Русия разполага военна полиция на границата между Сирия и Израел на Голанските възвишения, съобщава „Ройтерс“.

Сергей Руцкой, от руското министерство на отбраната коментира, че руската военна полиция е започнала да патрулира на Голанските възвишения и планира да създаде осем наблюдателни пункта в района.

Той обяснява, че руското присъствие е в подкрепа на мироопазващите сили на ООН на Голанските възвишения, които са преустановили дейността си в района през 2012 г., защото тяхната безопасност е била застрашена.

„Днес миротворци на ООН, придружавани от руската военна полиция, проведоха първите си патрули за последните шест години в разделителната зоната“, коментира Руцкой.

„С цел да се предотвратят възможни провокации срещу позициите на ООНпо линията „Браво“ е планирано и разгръщането на осем наблюдателни пункта на военната полиция на въоръжените сили на Русия“, допълва той.

Руцкой обяснява, че руското присъствие там е временно и постовете за наблюдение ще бъдат предадени на сирийските правителствени сили, след като ситуацията се стабилизира.

Разгръщането на руска военна полиция подчертава степента, в която Кремъл се превръща във влиятелен актьор в конфликтите в Близкия изток след военната намеса в Сирия, която обърна войната в полза на Асад.

Израел лобира пред Кремъл да използва влиянието си върху Асад и Техеран, за да се опита да намали иранското военно присъствие в Сирия. Израел вижда Иран и съюзниците на Иран – шиитските военни от Хизбула като пряка заплаха за националната си сигурност.

Това послание е предадено от израелския премиер Бенямин Нетаняху на руския президент Владимир Путин на срещата в Москва миналия месец, коментира висш израелски представител.

Иранските сили изтеглиха тежкото си въоръжение в Сирия на 85 километра от заловените от Израел Голански възвишения, но Израел смята, че изтеглянето е неадекватно.

 

 

Източник:БГНЕС

 

Comments are closed.