Русия привика посланика на Израел да обясни за удара в Сирия

 

 

Външното министерство на Русия е привикало посланика на Израел в Москва за обяснение относно нападението срещу сирийската военновъздушна база, което беше извършено в понеделник рано сутринта. Това са потвърдили служители от израелското външно министерство, цитирани от израелските медии.

От израелското външно ведомство са уточнили, че Израел бил в постоянна връзка с Кремъл и че Гари Корен, посланикът на Израел в Москва, ще се срещне днес с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Руските военни обявиха вчера, че два израелски изтребителя Ф-15 са извършили въздушни удари по сирийска военновъздушна база край град Хомс. 14 души са били убити при ударите, като най-малко седмина от тях са иранци. Израелските бойни самолети са дошли от въздушното пространство на Ливан.

Според руското военно министерство сирийската противовъздушна отбрана е свалила пет от осемте изстреляни ракети, докато останалите три са се приземили в западната част на базата. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че ударите били „опасно развитие“.

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, посочи вчера, че Израел не е уведомил руските власти преди въздушното нападение, въпреки че в базата е можело да се намират руски военни съветници, което той определи като „причина за безпокойство за нас“.

 

 

Източник:news.bg

 

Comments are closed.