Русия показва ракетите “Искандер-М“ на парада в Калининград

Оперативно-тактически ракетен комплекс „Искандер-М“

 

 

На парада по повод Деня на победата – 9 май в Калининград ще бъде показан оперативно-тактическият ракетен комплекс „Искандер-М“, който постъпи на въоръжение в Балтийския флот. За това съобщи РИА Новости, като цитира началник отдела по информационно осигуряване на пресслужата на Западния военен окръг капитан първи ранг Роман Мартов.

„Искандер-М“ се появи за първи път пред публика в четвъртък, на нощната репетиция на парада на площада на Победата в Калининград.

В парада в Калининград ще участват общо около 1800 военнослужещи от Балтийския флот и другите бойни съединения от региона, както и 60 единици бойна техника. Сред тях ще бъдат най-новите дистанционно управлаями специални транспортни платформи „Платформа-М“, бронетранспортьори БТР-82А, голямокалибрени оръдия „Хиацинт“, зенитно-ракетни комплекси“С-400″, брегови ракетни комплекси „Бал“ и „Бастион“, реактивни системи за залпов огън „Град“, зенитни пушечно-ракетни комплексы за близко действие „Панцир-С1“, танкове Т-72, бойни машини на пехотата „БМП-2“.

Разполагането на комплексите „Искандер-М“ в Калининградска област отдавна тревожи страните от НАТО, отбелязват руските медии. На практика в обсега на ядрените бойни глави на ракетите влизат териториите на цяла Източна Европа, включително Берлин, Варшава и други столици.

 

Comments are closed.