Румен Радев прие делегация, водена от председателя на КС в Скопие Никола Ивановски

Президентът Румен Радев призова за подкрепа на двете мултидисциплинарни комисии, които работят по изчистването на нерешените въпроси между България и Македония след подписването на договора за приятелство. Това стана на среща с делегация от Конституционния съд на Република Македония, която се води от председателя на съда Никола Ивановски.

„Важно е да покажем, че този договор работи и да се водим от духа му“, заяви Румен Радев“, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Партньорството между конституционните съдилища на България и на Република Македония е важна стъпка за развитието на двустранните отношения в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, заяви още Радев.

Държавният глава посочи, че с подписването на договора за добросъседство България и Република Македония са дали пример на всички страни от региона как проблемите могат да бъдат преодолявани в името на диалога и разбирателството, а сътрудничеството между конституционните съдилища на двете държави дава своя принос.

„Конституционният съд е гарант за върховенството на закона, а това е сред най-важните условия за членство в Европейския съюз“, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че конституционните съдилища могат да си сътрудничат ползотворно и да обменят опит предвид редица сходства.

Председателят на Конституционния съд на Македония Никола Ивановскизапозна държавния глава Румен Радев с работата, компетенциите и правомощията на КС на Република Македония.
Той благодари за всестранната подкрепа на България като председател на Съвета на ЕС и особено по отношение на евроатлантическата перспектива пред западната ни съседка.

Comments are closed.