“Росатом“ в готовност да започне преговори за АЕЦ “Белене“ веднага

 

 

Руската компания „Росатом“ е готова да започне преговори за АЕЦ „Белене“ веднага, но преди това иска да види какво ще бъде решението на парламента за проекта.

Това каза директорът на „Росатом“ за Централна Европа Вадим Титов, който участва в международна ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ край Варна, съобщи БНР.

„Ние сме готови за такива преговори, имаме добри отношения с нашите български партньори. Мисля, че няма да е много трудно да се проведат подобни консултации най-скоро. В последно време се състояха няколко официални срещи, както с президента Владимир Путин, така и с ръководството на „Росатом“. „Росатом“ на тези срещи потвърждаваше на българската страна готовността си да окаже подкрепа за осъществяването на проекта – в качеството си на изпълнител на АЕЦ „Белене“.

Тъй като този проект е разработен от нас, оборудването е произведено от нас и под наш контрол, е логично този проект да бъде довършен от нас, ако се реши той да бъде построен“.

Нека обаче първо да стане факт решението на парламента относна проекта и точната му формулировка, заяви Вадим Титов, който отговаря за проектите на „Росатом“ в Централна и Югоизточна Европа.

Той не пожела изрично да каже дали руският държавен ядрен концерн е готов да стане стратегически партньор на „Националната електрическа компания“ или акционер в планираната от правителството проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ „Белене“.

Потвърди обаче , че вариант е отпускането на заем по финансовия модел на унгарската АЕЦ „Пакш 2“. Унгарското правителство взе такъв за финансиране на 80% от стойността на разширението на ядрената централа. Той е с фиксирана лихва, под пазарните нива, по думите на Титов, и ще се връща от дейността на мощностите.

„Предстоят парламентарни дебати за бъдещето на проекта. Да изчакаме решението и формулировката му, за да видим как точно си представя българската страна реализацията му“, каза Титов пред журналисти по време на 15-тото издание на Българския атомен форум, провеждащ се традиционно край Варна.

По-късно в четвъртък се очаква именно окончателното решение на парламента за рестарта на ядрения проект, който бе спрян през март 2012 г. първо с правителствено решение, после с парламентарно, което в обществото се приема като мораториум върху АЕЦ „Белене“, но на практика решението на Народното събрание от преди шест години е само за прекратяване на работата по строежа и търсене на начин за реализация на доставеното ядрено оборудване на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и търсене на инвеститор за парогазова централа на площадката на спрения атомен проект край Белене.

Очаква се в пленарна зала ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля“ да подкрепят приетото ден по-рано в парламентарната енергийна комисия проекторешение да се препоръча на правителството да отмени своето решение за спиране на проекта и да се възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да започне подготовката на процедура за избор на стратегически инвеститор в проекта. По думите на депутата от ГЕРБ и зам.-шеф на комисията Валентин Николов това означава до 31 октомври 2018 г, да се обяви процедура за партньор в строежа.

В нея обаче не се предвиждат никакви държавни гаранции и изкупуване на тока от бъдещата централа. В същото време в сряда висш представител на Китайската държавна ядрена корпорация, която е считана за сериозен кандидат-инвеститор и проведе редица разговори с правителствени представители през последната година, каза, че „предстои дълбока дискусия с правителството по въпроса за държавна гаранция“.↵

Титов посочи, както и други участници в ядрения форум в сряда, че никъде в света няма напълно частна АЕЦ и държавното участие е необходимо. „Предстои да се види каква ще форматът на това участие“, каза той.

„След решението на парламента ще подготвим своето официално решение“, добави представителят на „Росатом“, цитиран от Mediapool. По думите му руският концерн е готов в кратки срокове да проведе преговори с българското правителство за реализацията на проекта.

„Ние неведнъж в разговорите си на различни нива сме потвърдили, че сме готови да работим по АЕЦ „Белене“, защото проектът е наш и е логично да го довършим. Не мога да коментирам готовност за инвестиции, след като не сме говорили за това с българската страна. За дялове и размер инвестиции не сме говорили. Много е рано,“ посочи Титов.

Той отбеляза, че руската компания има опит в подобни преговори, но всички детайли трябва да се обсъждат последователно след парламентарното, респективно и правителственото решение.

Представителят на „Росатом“ отбеляза още, че компанията е успешна, има достатъчно пари, тъй като в последните години приходите й възлизат на милиарди евро. „Безусловно сме заинтересовани проектът да се реализира и двата блока да работят“ каза още Титов и отбеляза,че със заеми от руска страна се строят ядрени проекти и в Бангладеш, Беларус, Индия и Египет.

Освен като кредитор, компанията има опит и като акционер с два проекта, като моделите са различни.

„В турската АЕЦ „Аккую“ инвестираме свои средства. 100 процента притежаваме проекта, но имаме дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията от държавата. В процес сме на търсене на партнори за реализация на проекта. Във финландската АЕЦ „Ханхикиви“ държим 34  на сто, като там съакционери са ни крупни потребители на електроенергия, с които имаме споразумение да ползват тока. В Турция държавата ще купува, а във Финландия частни потребители ще купуват“, обясни Титов.

Той се пошегува, че „винаги сме приветствали четвъртия начин – възложителят плаща на сто процента на изпълнителя, както е в Китай“. Точно такъв трябваше да е и моделът за реализация на АЕЦ „Белене“, но той се провали след като първото правителство на Бойко Борисов не можа да се договори с „Росатом“ за крайната цена на проекта, а накрая установи, че не разполага с поисканите от руснаците твърди близо 7 млрд. евро. Сега вече според оценки на предишни консултанти на проекта и на БАН, неговата цена е 10 млрд. евро и именно за това ще се търси частен инвеститор.

Досега интерес официално са обявили от Китайската държавна ядрена корпорация (CNNC), от „Росатом“ с условности и от френската „Фраматом“ ненеясно под каква форма. „Интересът на компании като CNNC и „Фраматом“ означава, че проектът е изключително привлекателен“, коментира Титов. Според него е рано да се говори за „алианси, консорциуми и споразумения с други компании кандидат-инвеститори“.

„Нас конкурси, търгове, съревнования не ни плашат и доказателство за това е фактът, че имаме най-голямото портфолио от ядрени поръчки в чужбина. Което показва, че успешно се справяме със състезания и предлагаме добри условия на клиентите си“, каза още Титов.

 

Comments are closed.