Раненият стрелочник на гарата в Хитрино проговори от болницата за скоростта на влака-бомба

1481373067-hi3
Стрелочникът на гара Хитрино е приет за лечение в МБАЛ – Варна към Военномедицинска Академия. По неофициална информация, той е разказал пред лекуващите, че влакът-бомба е влязъл в гарата на селото със 110 километра в час, стана ясно от ефира на Нова телевизия.

По-рано министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че постовият стрелочник на гарата в Хитрино е видял, че от локомотива изкачат искри. Това може да означава рязка маневра на машиниста, опит за намаляване на скоростта, каза Московски. 

7 души загинаха, над 29 бяха ранени при експлозия на цистерни с газ пропан-бутан в село Хитрино, след като товарен влак дерайлира в района на гарата в събота сутрин. Сигналът за инцидента е подаден в 05.37 часа. Установена е самоличността на загиналите. В момента в болницата в Шумен са настанени 29 души. Трима, от които са в тежко състояние, но са стабилизирани. Една част от приетите пациенти са оперирани и настанени по съответните отделения: във втора хирургия и интензивно отделение. В МБАЛ – Варна към Военномедицинска Академия са транспортирани 5-ма души, всички са с опасност за живота. Пострадалите са на възраст между 20 и 50 години.

Десетки къщи са разрушени. Разследващи органи трябва да установят причината за тежкия инцидент. Гл. комисар Николай Николов коментира, че не се издирват хора и няма постъпила информация някъде да има затрупан човек. През целия ден на място бяха и екипи на БЧК и ПСС, за да помагат на пострадалите.

Всички жители на Хитрино – около 1000 души, бяха евакуирани. Повечето от хората са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен. На територията на населеното място са единствено служителите на Министерството на вътрешните работи. Полицейски и жандармерийски екипи осигуряват периметъра около селото и сигурността в него.

Премиерът Бойко Борисов, който също беше на мястото на инцидента, разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. В село Хитрино министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участваха вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов и новоизбраният президент ген. Румен Радев.

В рамките на деня започна подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК-Шумен и РДНСК-Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Стана ясно още, че се подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.

След заседанието на щаба премиерът в оставка заяви пред журналисти, че най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино.

 

Comments are closed.