Разработиха революционен двигател за полети в космоса без използването на каквото и да било гориво

1479854679-182
Американски специалисти от Центъра за космически полети „Джонсън“ в Хюстън, щата Тексас, създадоха експериментален образец на електромагнитен двигател, способен да работи в открития космос, предава ТАСС.

Агенцията цитира публикация на сп.“Нешънъл джиографик“, като учените се надяват, че с иновационната технология ще бъде осъществен полет на космически кораб „без използването на каквото и да било гориво“.

По думите на конструкторите електромагнитният двигател, кръстен от тях ЕМ-драйв, превръща електроенергията в тяга за сметка на ефекта на отразяването на микровълните в затворено пространство.

„Теоретически такъв вид лек двигател някога ще може да осигури полет на кораб до Марс само за 70 дни“, счита сп. „Нешънъл джиографик“.

На пръв поглед ЕМ-драйв нарушава законите на класическата физика и по-специално третия закон на Нютон, според който силата на действието е равна на силата на противодействието. Учените все още не могат да обяснят защо двигателят работи по този начин. Предишни съобщения за неговото разработване бяха посрещнати със скептицизъм от научната общност и проектът беше дамгосан като „лъженаука“.

Специалистите монтирали двигателя на торсионно махало, пуснали го и измерили движението на махалото. По техните оценки ЕМ-драйв е способен да дава 1,2 милинютона тяга на киловат електроенергия. Това е значително повече от възможностите на „слънчевото платно“, което е способно да обезпечи тяга от 3-6 микронютона на киловат.

 

Източник: БТА

 

Comments are closed.