Първа присъда по руската сага в САЩ

 

 

Първа присъда по руската сага в САЩ, съобщават световни агенции.

Холандският адвокат Александър ван дер Зваан е осъден на 30 дни затвор за лъжесвидетелстване.

Зваан е първият осъден като част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за сговор на предизборната кампания на Доналд Тръмп с Русия.

Алекс ван дер Зваан, адвокат в известна кантора в Ню Йорк, беше обвинен в лъжесвидетелстване. Той е дал лъжливи показания пред ФБР. На 16 февруари му бяха повдигнати обвинения във федерален съд във Вашингтон. Той е излъгал разследващите за разговори, които се отнасят до информация, че е помогнал за подготвянето на процеса срещу украинския политик Юлия Тимошенко.

Зваан е свързан с международната адвокатска кантора Skadden, Arps, Slate Meagher & Flom. Той е разпитан относно работата на фирмата през 2012 г. от името на украинското министерство на правосъдието. Осъденият е излъгал разследващите за последните си контакти с Ричард Гейтс, който е обвинен заедно с Пол Манафорт за консултантската си работа в Украйна.

Адвокатът също излъгал за разговорите си с някой си, който е наричан от правителството „Лице А“. Зваан изтрил и не е предоставил имейли на специалния прокурор и на кантората.

През септември вестник „Ню Йорк таймс“ писа, че правосъдното министерство е поискало информация и документи от кантората, които се отнасят до работата на правителството на бившия украински президент Виктор Янукович.

Зваан е зет на украинско-руския милиардер Герман Хан.

 

Comments are closed.