Пучдемон излезе от ареста в Германия срещу 75 00 евро гаранция

 

 

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон излезе от ареста в Германия, след като беше платена гаранция от 75 000 евро за освобождаването му.

Край стените на затвора Пучдемон беше посрещнат от многобройни журналисти и привърженици.
Той призова властите в Мадрид незабавно да започнат преговори с Барселона в опит да бъде разрешена кризата в Каталуния, която доведе до провеждането на референдума за независимост и до обявения му за незаконен от Конституционния съд на Испания.

„Вече няколко години искаме диалог и всичко, което получаваме е насилие и репресии,“ заяви Пучдемон пред журналисти. „Няма извинение за испанските власти да не се опитат да водят политически диалог с каталунските лидери“, добави още той.
Пучдемон беше задържан на 25 март с европейска заповед за арест, издадена от Испания, припомня БТА.

Пучдемон е обвинен в бунт и злоупотреби с обществени средства във връзка с организирането на неразрешения референдум за независимост на Каталуния. В четвъртък германски съд постанови, че бившият лидер може да бъде освободен срещу гаранция и под съдебен надзор при определени условия.
Магистратите счетоха, че евентуална екстрадиция на Пучдемон в Испания може да се осъществи само с мотив злоупотреба с държавни средства, а не бунт, както настоява Мадрид.

Пучдемон се обяви и за освобождаването на останалите каталунски политици от затвора.

 

Comments are closed.