Путин : Си Цзинпин е единственият световен лидер, с когото съм отбелязвал рождения си ден

Кадър: RT

 

Председателят Си Цзинпин навярно е единственият световен лидер, с когото съм отбелязвал рождения си ден. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за президента на Медийната корпорация на Китай Шен Хайсюн в навечерието на своята визита в КНР, която ще бъде на 8-10 юни. Интервюто е публикувано на сайта на корпорацията.

„Навярно председателят Си Цзинпин е единственият световен лидер, с когото съм отбелязвал рождения си ден. Дотогава никога не се беше случвало отношенията с някой от колегите ми и работният ми график да позволяват това. А ето че с председателя Си Цзинпин го направихме. И освен това (вече съм говорил по този въпрос, така че тук няма тайни) го направихме съвсем простичко. Няма да крия, пихме по чашка водка, просто нарязахме някакъв салам“, казва Путин.

„Председателят Си Цзинпин е много достъпен и в чисто човешки план сърдечен човек. Но в същото време е много надежден партньор. Когато се договаряме за нещо и двамата знаем, че ще направим всичко възможно да го изпълним. Той е добър аналитик и с него е интересно да се обсъждат и световните, и икономическите проблеми. Така че за мен той е много комфортен партньор, добър и надежден приятел“, подчертава Путин.

„Инициативата „Един пояс – един път“ е много полезна, важна и перспективна. При това те се съчетава и с нашите усилия за изграждането на Евразийски икономически съюз. Идеята на председателя Си Цзинпин има по-глобален характер, та е насочена към това да се развива сътрудничеството с всички страни и конитненти. Струва ми се, че всичко се съчетава добре и може да донесе добри резултати“, казва още руският президент.

Санкциите и ограниченията на Запада не ни учудват, не ни плашат и никога няма да ни накарат да се откажем от самостоятелния, суверенен път на развитие, казва още Путин.

„Смятам, че здравият разум ще надделее и всички незаконни решения, които са вредни за развитието на световната икономика постепенно ще отпаднат и ние ще нормализираме отношенията си с всички партньори, включително и САЩ, и другите страни, които тръгнаха след тях и налагат тези санкции. Тези, които тръгнаха след САЩ, сами вече страдат от тези ограничения. Казвам го без ирония и злорадство, но всичко говори за това, че такива средства не могат да бъдат универсални и рано или късно ще стане ясно, че те са вредни за всички“, подчертава руският лидер.

„Позициите на Русия и Китай за Корейския полуостров по-скоро напълно съвпадат. Ние излязохме като инициатори на т.нар. „пътна карта“ за урегулиране на ситуацията на Корейския полуостров. Китайската народна република в последно време направи изключително много за резведряването на отношенията в региона. Ние по всякакъвм начин ще подкрепяме това. Виждаме, че севернокорейското ръководство се реши, честно казано – неочаквано за мен, на безпрецедентни стъпки за снемане на напрежението. Те искат гаранции. Какви ще бъдат те и как ще бъдат реализирани е трудно да се каже сега, но пътят е правилен – към снемане на напрежението и в крайна сметка ядрено разоръжаване. И искрено се надявам, че това мъжествено и смело решение на президента на САЩ Доналд Тръмп – да отиде на пряк контакт с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, ще доведе до тази среща и всички ние очакваме от нея положителни резултати“, уверен е руският президент.

Интервюиращият Шен Хайсюн задава въпроси и от името на зрителите на Централната китайска телевизия:

– Русия е домакин на световното първенство по футбол тази година. Какви резултати може да постигне „Сборная“?

– Основната ни задача е да организираме достойно този шампионат. Да направи така, че той да стане празник за милионите любители на футбола по целия свят. Що се отнася до националния ни отбор, длъжен съм да констатирам – за съжаление, той не е показвал високи резултати в последно време. Но ние много се надяваме, всички привърженици и любители на футбола, че „Сборная“ играе достойно, ще покаже съвременен, интересен, красив футол и ще се бори докрай.

– Как мислите, кой ще стане шампион?

– Много труден въпрос. Има много претенденти. Това са латиноамериканските отбори – Аржентина и Бразилия. Знаем, че на предишниет световни щампионати блестящо игра и Германия, много добро качество на играта, много красим футбол демонстрира и Испания. Вероятно ще има и други претенденти, но ще победи най-силният.

– Ще гледате ли световното?

– Да, разбира се. И като държавен глава на страната-домакин аз съм длъжен да присъствам на откриването и на закриването. Ще прегледам графика си. Ако е възможно, може би ще присъствам и на кякои от мачовете.

– Кой е вашият любим футболист?

– Има футболисти, които смятам, че са изключителни. Сред руските, съветските, това е Лев Яшин, сред чуждестранните – Пеле. Е, и Марадона много ми харесва.

– С какъв спорт се занимавате сега? Колко време отделяте на ден?

– Всеки ден отделям за спорт около 2-2,5 часа. Занимавам се в залата, плувам, понякога излизам на татамито, ако има спаринг-партньори. И не толкова често, колкото ми се иска, играя хокей. Всъщност играя е силно казано, но се опитвам да играя хокей.

– В новините често ви виждаме в изтребител, на подводница. Нашите зрители ви считат за супер президент. Ако не се занимавахте с политика, каква професия бихте избрали?

– Работил съм в разузнаването на Съветския съюз, външното разузнаване, така че вече имам професия. Но аз съм завършил юридическия факултет на Петербургския държавен университет, така че по принцип бих могъл да работя като юрист, адвокат.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.