Путин подписа закона за контрасанкциите срещу САЩ и Запада

 

 

Руският президент Владимир Путин е подписал закон, озаглавен „Мерки за въздействие върху неприятелските действия на САЩ и други чуждестранни държави“. Съответният документ е бил публикуван на официалния портал за правна информация, съобщават руските медии, цитирани от Нюз.бг.

Законът влиза в сила от деня на неговото официално публикуване.
Документът позволява налагането на контрасанкции в отговор на „враждебните действия на САЩ и други страни“. Мерките могат да се прилагат за държави, организации, намиращи се под тяхна юрисдикция, а също така за отделни длъжностни лица и граждани.

Автори на законопроекта са председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и ръководителите на отделните парламентарни групи. По време на разглеждането на законопроекта в долната камара на парламента съдържанието му значително се е променило. В първоначалната версия правителството получаваше правото на 16 ответни мерки. На второ четене на документа обаче останаха само шест контрамерки.

Законопроектът позволява налагането и на други ограничения – „в съответствие с решението на президента, за да може да се реагира бързо на променящата се обстановка“.

Във втората редакция на документа е било изключено споменаването на конкретни отрасли, стоки и услуги. Контрасанкциите няма да обхващат стоки от жизненоважно значение, включително лекарства.

Също така от проекта е отпаднала нормата, заради която почти всички руски компании и банки с чуждестранно участие биха могли да бъдат ударени от контрасанкциите.

 

Comments are closed.