Путин и Тръмп обсъдиха близкоизточния мирен процес

снимка архив ЕПА

 

 

Руският президент Владимир Путин обсъди усилията за изглаждане на разногласията между израелци и палестинци в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава „Ройтерс“.

„Преди малко водих разговор по телефона с президента на САЩ Доналд Тръмп. Обсъдихме, разбира се, и палестинско-израелския въпрос. Искам да Ви предам от него най-добри пожелания“, каза Путин в началото на срещата си в Москва с палестинския президент Махмуд Абас.

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че в този разговор Тръмп е поднесъл съболезнования на Путин за катастрофата на руския пътнически самолет в Подмосковието, в която загинаха всичките 71 души на борда.

Очаквано, Абас се обяви против САЩ като посредник след решението за признаване Йерусалим като израелска столица.

От своя страна, Тръмп пък обяви, че не е сигурен дали Израел иска да постигне мирно споразумение с палестинците.

Абас заяви, че Палестинската автономна власт няма да си сътрудничи със САЩ в качеството им на посредник по решаване на близкоизточния въпрос и разчита на създаването на многостранен механизъм, в който Вашингтон да е само един от участниците, по модела на този, с който се постигна иранското ядрено споразумение.

Той определи като „плесница“ решението на Вашингтон да прехвърли посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Абас също изрази от свое име и от името на палестинския народ съболезнования на Путин за катастрофата на руския пътнически самолет.

 

Comments are closed.