Путин и Порошенко разговаряха по телефона

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко в събота. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, предава Агенция „Фокус“.

„Да, проведе се разговор“, заяви Песков. По-късно пресслужбата на Кремъл пусна съобщение за разговора:

„По инициатива на украинската страна се състоя телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Украйна Петро Порошенко. Обсъдена беше ситуацията в югоизточната част на Украйна и ходът на реализацията на споразумението от Минск, в това число и предстоящата среща на 11 юни в Берлин между министрите на външните работи от „нормандския формат““, се казва в съобщението.

Официалният сайт на украинското президентство също съобщи за проведения разговор.

Според пресслужбата на президента на Украйна, двамата лидери са се договорили, че в най-скоро време упълномощени представители по правата на човека ще посетят техните граждани, задържани в двете страни.

„Порошенко подчерна важността на възможно най-скорошно освобождаване на задържаните в Русия и окупираните територии политически затворници. Президентът обърна внимание на провежданата от задържаните украинци гладна стачка и изрази безпокойство за здравословното им състяние“, се казва в съобщението.

 

Comments are closed.