Путин и Макрон разговаряха по телефона

 

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в телефонен разговор на своя руски колега Владимир Путин, че иска да „засили“ преговорите за мира в Сирия, предава AFP, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Президентът заяви, че иска диалогът между Франция и Русия да продължи и да се засили, за да се даде на Сирия мир и стабилност“, пише в официално заявление на президентството на Франция.

В съобщение на Кремъл се посочва, че е „продължен обменът на мнения във връзка с настоящата ситуация в Сирия, изострена заради твърденията за евентуална употреба на химическо оръжие в град Дума“.

Владимир Путин наблегна на необходимостта от щателно и обективно разследване, до завършването на което е целесъобразно да се избягват голословни обвинения по чийто и да било адрес.

„Главното – необходимо е страните да се въздържат от необмислени и опасни действия, които биха се явили груби нарушения на Устава на ООН и биха имали непредсказуеми последствия“, продължава съобщението на Кремъл.

И двете страни са изразили удовлетворение във връзка с поканата от страна на сирийското правителство на експерти на ОЗХО. Обсъдени са били конкретниге възможности за взаимодействие от страна на Русия и Франция за оказване на съдействие на мисията на ОЗХО в нейната работа.

Лидерите са поръчали на министрите на външните работи и на отбраната да поддържат тесен контакт с оглед деескалация на създалата се обстановка.

 

Comments are closed.