Путин и Ердоган дават старт на строителството на АЕЦ “Аккую“

 

 

По време на специална видеоконферентна връзка президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще дадат старта на строителството на първия блок на АЕЦ „Аккую“. Съобщението за това дойде от пресслужбата на Кремъл.

Това ще стане в рамките на двудневна визита на Владимир Путин в Анкара, напомня Инвестор.бг. Там той ще участва в заседанието на Съвета за сътрудничество между двете страни, на който ще бъдат обсъдени състоянието и перспективите на двустранните икономически отношения и стратегическите проекти в областта на енергетиката.

Освен ядрената централа Русия и Турция се споразумяха за строителството на газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море.

Идеята за изграждането на първата ядрена централа в Турция се заражда още през 70-те години на миналия век. В периода 1974-1975 година специалистите на СССР анализират ситуацията и посочват за подходящо място провинция Мерсин на брега на Средиземно море.

Първото официално двустранно споразумение за АЕЦ „Аккую“ обаче е подписано в началото на 2010 година. Плановете предвиждат изграждането на четири блока от типа ВВЕР с мощност от по 1 200 мегавата. Цената на проекта е 22 млрд. долара. Реализацията на проекта е възложена на Akkuyu Nukleer, в която основен акционер е руската държава чрез своите компании – „Русенергоатом“, „Росенергоатом“ и „Атомстройекспорт“, но според споразумението ще има максимално участие на турски компании при строителството на централата.

Очакванията са, че търговската експлоатация на централата ще започне през 2023 година, а животът на ядрените блокове ще бъде около 60 години.

Междувременно от Росатом съобщиха във вторник, че Akkuyu Nukleer е получила пълноценен статут на стратегически инвеститор от Турция. Получаването на сертификата има важно значение за икономиката на проекта. В частност се предвижда намаляване или освобождаване от данъци (включително данък печалба и ДДС) и освобождаване от митнически данъци и такси, коментират от компанията.

От проектната компания уточняват, че това ще бъде първата в света ядрена централа, реализирана по модела „build-own-operate“, тоест руската страна ще построи централата, ще бъде собственик и ще отговаря за експлоатацията, а след това и за извеждането на мощностите.

Преди месеци от „Росатом“ обясниха пред Investor.bg, че турското правителство е дало гаранции, че ще изкупува електроенергията от централата при „достатъчно висока цена“. Турската страна е приела този вариант, защото това е първата централа в страната и ще прехвърли риска от управлението ѝ на руската компания.

По информация на ТАСС Турция ще изкупува електроенергията от АЕЦ „Аккую“ на цена от 0,12 долара за киловатчас. Турската държавна енергийна компания Tetas ще изкупува 70% от електронерегията на първите два енергоблока и по 30% от следващите два. Останалото количество ще бъде продавано на свободния пазар.

 

Comments are closed.