Проф. Станилов репликира Карадайъ: Българският етнически модел беше създаден от българския народ

 

 

„Българският етнически модел не е измислен от г-н Доган, нито от ДПС, нито от други хора“, коментира Станислав Станилов от „Обединени патриоти“ в отговор на декларация на ДПС срещу смяната на имена на местности в Старозагорско.

„Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и, ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много“, каза Станилов.

След тези думи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ напусна пленарната зала и вътре настана смут.

Станилов посочи, че има запазен един документ на нацисткия комисар в България, който е отговарял за изселването на евреите, и там е написано ясно – „българите не разбират нашите идеи в България, те не могат да приемат, че могат да изгонят някого само заради религията му, заради езика му, заради културата му“. По думите му поради тази причина нацистите са отстъпили и сме спасили евреите – благодарение на българския етнически модел.

Колегите от ДПС като искат заедност, нека тя да бъде по българския закон, призова патриотът. „Това е българска земя, ние сме българска нация и при нас има диаспори на различни етноси. За да живеем мирно, трябва да живеем по българския закон. Като говорим за демокрация, което значи народовластие, нека да се подчиним на това, което иска мнозинството от тази нация“, посочи той.

Станилов отбеляза, че смяната на имената на местности е по желание на мнозинството от общинските съветници в Стара Загора. Ние все още сме стопани на тази земя и тук трябва да става каквото кажем ние, българският народ, който управлява по демократичен начин българската държава, добави той.

Когато през 14-15 век османските турци завладяха с огън и меч Югоизточна Европа какви бяха топонимите и хидронимите в тези държави – те бяха гръцки, сръбски и български. Как станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни, попита Станилов. Тук става дума за исторически процес, който не може да бъде отменен, сменен, надживян с обикновени лозунги, с обикновена философия, с обикновени аргументи, коментира той.

Йордан Цонев от ДПС го репликира, че правото на мнозинството на който и да е общински съвет да приема такива актове може да породи ответна реакция. Давате ли си сметка, че през тези 20 години има отказ от реваншизъм от една истински патриотична част от българското население, попита той.

Много добре си давам сметка за всичко, коментира Станислав Станилов. В общините, където турците имат мнозинство в общинския съвет, нищо не е сменено, посочи той и даде пример със селото, в което е израснал, където всичко било на турски език.

 

Comments are closed.