Проф. Огнян Герджиков – служебният премиер на Радев?

 

 

Проф. Огнян Герджиков е най-вероятният служебен премиер в кабинета, реден от президента Радев Радев, съобщава Епицентър.бг.

Кой ще бъде служебният министър и кои ще се министрите във временното правителство, което Румен Радев предстои да назначи в края на януари? Това е въпросът, който вълнува медии и политици в началото на новата година.

Заради мълчанието на новоизбрания президент и екипа му, в общественото пространство се появиха най-различни спекулации, в които за служебен премиер се спрягаха имената на бившия вътрешен министър в кабинета на ОДС Богомил Бонев, на бившия председател на БАН акад. Стефан Воденичаров, на бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, на бившия военен министър Николай Цонев. Те обаче са отпаднали като вариант да оглавят временното правителство.

За най-вероятен служебен премиер се смята бившият председател на Народното събрание и депутат от НДСВ проф. Огнян Герджиков, научи Епицентър.бг. Пред медията ни той нито потвърди, нито отрече информацията. С него вече са водени няколко разговора исе очаква окончателното му съгласие. Преди президентските избори структури на БСП го предложиха дори за кандидат-президент на партията, но идеята не бе възприета и се наложи кандидатурата на Радев.

Проф. Огнян Герджиков е консенсусна фигура и кандидатурата му едва ли би срещнала съпротива от страна на водещите партии. Той е дългогодишен предопадател по право в СУ „Свети Климент Охридски“, бил е и председател на Народното събрание, конституционалист, специалист по търговско право, ползва се с огромен авторитет и влияние.

Другото спрягано име – на акад. Воденичаров е приемано в една част от ръководните среди в БСП. Смята се, че акад. Воденичаров може да проведе по-силова политика спрямо „скелетите в гардероба“, които ще остави ГЕРБ след себе си, казват червени депутати.

Кирил Ананиев е считан за сигурен бъдещ министър на финансите. Той е бил зам.-финансов министър в няколко правителства и години наред изготвяше държавния бюджет. Ананиев е умен, той е добър професионалист и познава добре работата. Ще се справи“, обрисува го бившият финансов министър Симеон Дянков.

Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков категорично отрече версията да става външен министър в екипа на Румен Радев. „Слухове много, факт няма“ , заяви дипломатът, който са надява да се сложи точка на обсъждане на името му.

В медийното пространство се завъртя и името на Гергана Паси. Твърди се, че тя иска да стане външен министър, тъй като считала поста като трамплин да стане български еврокомисар.

Постове в новото правителство ще получат някои от бъдещите членове на администрацията на Радев. Бившият кмет на село Труд Николай Копринков вероятно ще поеме ресора „регионална политика“.

За правосъден министър се спряга името на бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева. Както Копринков, така и Друмева са вероятни членове на екипа на бъдещия президент Радев. Те, заедно с журналистите Елена Йончева и Иво Христов, се смятат за сигурни фигури от бъдещия състав на президентските секретари и съветници.

Все още няма яснота на кого ще гласува доверие президентът Румен Радев за силовите министерства.

За вътрешен министър отново се спряга името на бившия главен секретар на МВР Николай Радулов.  „С мен никой не е говорил“, заяви той.

Слухове има и за Богомил Бонев, които той също отрече. Източници от екипа на новоизбрания президент казват, че със сигурност Румен Радев ще повери МВР на човек, който не е от лобитата на ГЕРБ заради предстоящите парламентарни избори. Опасенията на президента и БСП са, че ако човек на Борисов контролира силовото ведомство, е възможно да има фалшификации на вота.

За здравен министър се спряга името на д-р Таня Андреева, която заемаше поста по време на правителството на Пламен Орешарски. В интервю за Поглед.инфо днес, тя обаче отрече информацията, допълвайки, че би се замислила върху подобно предложение, само ако става въпрос за редовно правителство.

За поста военен министър се спрягат имената на на Николай Цонев и на ген. Атанас Самандов. Според източници на Епицентър.бг обаче Цонев ще работи с шоумена Слави Трифонов и вероятно ще се ангажира с изграждането на структурите на бъдещата партия на тв шоуто.

 

Comments are closed.