Проф. Огнян Герджиков: Получих покана от президента Радев за служебен премиер, но още не съм решил

„Рано е да се говори, каквото и да било. Това е прерогатив на президента Радев, той казва кой да оглави кабинета, кои да са министрите. Имаше предварителен разговор, най-общ. Не съм казал нито „да“, нито „не“. Към днешна дата нищо категорично не мога да кажа, какво ще стане. Така проф. Огнян Герджиков отговори на въпрос дали ще бъде служебен премиер.

 Президентът може да се консултира, с който намери за добре. Това си е негова работа. Нормално е да се консултира с евентуалния бъдещ премиер. Всеки може да го съветва, но решението е на президента, каза още той пред БНТ.

Смятам, че президентът Радев е балансиран човек, здраво стъпил на земята. Едва ли би направил кабинет ярко оцветен, било в червено, било в синьо. Смятам, че той ще се води от тази максима, посочи професорът. Изненадах се, че ме потърси /б.р. новият президент Радев/ , защото мисля, че има по-сполучливи фигури от мен. Ако има предложение, тогава ще решавам, категоричен бе Герджиков.

 Бившият шеф на парламента определи Румен Радев като „балансиран човек, здраво стъпил на земята“. По мнението на Герджиков новоизбраният президент не би съставил кабинет ярко партийно оцветен, още по-малко в червено оцветен. „Радев ще търси баланс, за да няма партийни пристрастия“, подчерта Герджиков като обясни,  че по замисъл служебният кабинет не може да е партийно оцветен.

„Политическа криза няма, процесът у нас е нормален, подаване на оставка от правителството не е някаква драма. Криза може да има ако след предсрочните избори парламентът не успее да излъчи правителство и тогава да се завърти рулетката на политическите консултации и преговори, оцени днешната ситуация професор Огнян Герджиков.

 „Въпросът за това дали Росен Плевнелиев трябваше да назначи ново служебно правителство е спорен, има разлика в тълкуването на тази ситуация в частното и държавното право. Аз мисля, че действащият президент не е нарушил Конституцията и е постъпил правилно”, каза още Герджиков.

Според професора-юрист новият президент Радев има едноседмичен срок за назначаване на новия служебен кабинет и едновременно с това да разпусне парламента. Той предупреди, че всяко прибързано действие крие рискове и затова Народното събрание е длъжно да вземе отношение и да подкрепи решенията на народа на референдума. Но изрази съмнение, дали времето на този парламент може да свърши това. Спорд герджиков вероятната дата за изборите е 26 април или 2 май.

 „Партиите имат нужда от легално финансиране и правила. Размерът на субсидиите за тях е спорен, но не би трябвало да се отменят или да станат 1 лев за глас, това не е по-добра система”, каза юристът. Той посочи, че пред служебното правителство има много сериозни проблеми, свързани с председателството, което България ще поеме след година, а също така излъчването на еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева.

Comments are closed.