Проф.Любомир Стойков: В роклите на Радева и Йотова личеше изисканост и представителност

 

 

„За мен сходството в двете рокли е положителен знак, говорещ за това, че две от емблематичните дизайнерки – Евгения Живкова и Невена Николова, имат близки представи за визията на важни и значими персони в публичното пространство и в политическата комуникация. И в двата тоалета впечатление правят тяхната изисканост, представителност, но и женственост. Те и естетически, и културно се вписаха в мястото и повода на тържественото събитие“. Това е мнението на медийния и моден експерт проф. Любомир Стойков по темата за еднаквите рокли на Десислава Радева и Илияна Йотова, с които те се появиха на приема за Трети март.

Първата дама беше в красива и стилна рокля с умерена дължина, направена от Невена Николова, която има ателие в Лондон.

Тъмнозелената рокля е от френска дантела, апликирана на ръка, и шифон с флорални мотиви. В горната част на  тоалета са инструктирани зелени камъни. Акценти са коланът и маншетите, направени от кадифе. Основно вдъхновение за дизайна на роклята е специалното нежно колие в зелено, с което Десислава Радева беше на официалния прием. То й е подарък от съпругата на китайския посланик у нас. Тъкмо това колие е било и основният импулс за избора на цвета на роклята, подчерта проф. Стойков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше със сходен петроленозелен тоалет, направен от френска дантела и коприна по дизайн на Евгения Живкова. Платът е украсен мотиви на цветя. Тоалетът, с който тя беше на официалния прием, бе дълъг до земята и подсилваше усещането за тържественост.

„Мисля, че и двете дами демонстрираха индивидуален стил и усет, като заедно с това показаха и стремеж да излязат от твърде познатите модни клишета. Много е хубаво и това, че и двете бяха заложили на българската мода, което е и признание на българския дизайн и начин за неговото популяризиране“, казва проф. Стойков.

„Общественото мнение, не трябва да се пренебрегва, но ако направим елементарен анализа на мотивите на хората да коментират, те харесват или не харесват роклите по чисто естетически причини, или ги приемат или отхвърлят по чисто политически убеждения“, коментира той избухналия в интернет интерес към двете рокли.

Противоречивата обществена оценка е съвсем нормална, но не е приемливо да се стига до вулгарности, посочи медийнитя експерт.

Според госта „би било хубаво да има ясна таблица кой как да бъде облечен, дали отговаря, или не, да има фейсконтрол дори, но реалистично ли е това и възможно ли е? Доколкото познавам тези структури, само им е до това и малко трудно ще бъде. По-скоро нека гледаме позитивно на случая, да извлечем ползата – явно в такава ситуация е добре да има координация и съгласуване“.

Стойков посочи, че нямаме опит с това – президентът Росен Плевнелиев присъстваше на събития без първа дама, а президентът Георги Първанов имаше вицепрезидент мъж.

Дизайнерката Невена Николова, коментира пред bTV, че роклята на Десислава Радева е подготвена доста рано и е организирана около бижу на първата дама с големи кристали в смарагдов цвят. Според нея двете рокли „не са еднакви, при никакви обстоятелства“. Николова посочи, че в модните среди няма практика дизайнерите да обсъждат помежду си роклите, които правят за конкретни събития.

Дизайнерката на роклята на вицепремиера Илияна Йотова – Евгения Живкова, смята, че ситуацията се преекспонира. И двете бяха добре облечени, бяха стилни. Това, че се намират съвпадения не е нищо ново и чуждо в модата. Това показва, че двете дизайнерки имаме сходни представи как трябва да изглеждат дами на подобни позиции на подобно събитие, посочи тя. Според нея би трябвало да има някаква координация, но не знае дали е възможно.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.