Проф.Боян Биолчев е новият носител на Вазовата награда

 

 

Тазгоднишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата му бе връчена на тържествена церемония тази вечер и тя е кулминация на Вазовите дни.

Церемонията се състоя на площада, на който се издига паметника на Патриарха на българската литература.

„Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. И в тази атмосфера човекът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература, заяви проф. Боян Биолчев по време на церемонията в града на Вазов, когато заместник-министърът на културата Румен Димитров му връчи Вазовата награда за литература. Тук Вазов е изградил своето слово, своята любов към България, които вгради в своето творчество. Това значи, че Сопот представлява храм на културата“, каза още Биолчев.

Празнично слово произнесе кметът на Сопот Деян Дойнов.

Боян Биолчев е сред българските интелектуалци и писатели, които са приятели на Сопот.

Само за година той бе няколко пъти в родния град на най-големия български писател и заедно с гражданите му посрещна националния празник 3 март, участва в честванията на ген. Георги Вазов, както и в още няколко културни прояви, организирани от общината и къщата-музей.

Преди зам.министър Румен Димитров да връчи приза на проф. Биолчев, от в 17.00 часа в къща-музей „Иван Вазов” се състоя традиционната среща на лауреата на Вазовата награда с граждани на Сопот и почитатели на неговото творчество.

Тази вечер за Вазовите тържества в Сопот дойдоха български писатели и интелтуалци – доц. Григорий Вазов, който е почетен гражданин на Сопот, акад. Георги Марков, Иван Гранитски, Валерия Велева. Сред гостите бе и Георги Първанов, който получи от кмета на Сопот почетно отличие. Бившият държавен глава бе довел и своя внук Георги, за да му предаде урок по родолюбие.

След срещата проф. Боян Биолчев засади своето дръвче в градината на носителите на Вазовата награда, която е в непосредствена близост до родната къща на народния поет.

След словата на кмета на Сопот Деян Дойнов и на носителя на Вазовата награда проф. Боян Биолчев, с тържествен военен ритуал бяха положени венци на паметника на Партиарха на българската литература.

Вазовата награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата като израз на признание към паметта на Патриарха на българската литература Иван Вазов и се връчва ежегодно в началото на юли навръх рождения му ден – 9 юли.

Призът е бюст на патриарха на българската литература Иван Вазов, изработен от скулпторката Нина Канарова.

 

Comments are closed.