Проф. Божидар Димитров: Бавно и неумолимо хората в Беломорието осъзнават своя български произход

 

 

Основателни са страховете на някои гръцки медии, че с течение на времето Беломорието отново ще стане българска област. Бавно и неумолимо хората там осъзнават своя български произход, научават литературен български език, но не е нужен и да го знаят. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Божидар Димитров – историк и директор на Националния исторически музей, коментирайки навършващите се днес 98 години от установяването на протекторат над Беломорска Тракия през 1919 година от страна на Антантата.

„Те говорят един хубав български език – родопски диалект, който е музика за ухото и сърцето. Още веднъж се потвърждава правилото, установено с житейския опит на българския народ, че „Не се гаси туй, що не гасне“, коментира проф. Димитров.

Историкът разказа как се е стигнало до поставянето на Беломорска Тракия под протектора след Първата световна война, а по-късно и до предаването и на Гърция. „Стига се до един особено подъл начин, с който се постъпва с победените земи. Именно този подъл начин доведе и до Втората световна война. Дълго време и Германия, и България, и Австро-Унгария бяха заглавиквани, че мирът трябва да бъде достоен, мирът трябва да бъде без анекси и контрибуции. Този лозунг много се използваше от ръководителя на една от суперсилите по това време, участничка във войната. Американският президент Удроу Уилсън пък излезе с постановка, принципна, че мирните договори, сключени с победените страни, не трябва да допускат териториални ампутации, засягащи излаза им на морския бряг. За съжаление нищо от това не се спази“, коментира проф. Димитров. По думите му някои от страните са капитулирали без да са победени в някое генерално сражение.

„Резултатът от всичко това беше, че от кумова срама за малко задържаха Беломорска Тракия под протекторат, щели да обмислят и след това я предават на Гърция. Това е голяма глупост, включително и за Гърция. Тази зона може да се справи много трудно икономически. По време на студената война тази област много изпадна в икономическо отношение“, допълни още той.
По думите му благоприятно въздействие оказва лесното преминаване през българо-гръцката граница вследствие на приемането на страната ни в ЕС. „Прокарани бяха ГКПП-та, които улесняват тези процеси. По-специално бих отбелязал пункта при Златоград, който свързва града с „гръцкия“ град Термес, всъщност населен изцяло с българи-мюсюлмани. В резултат на това населението вече може да обменя стоки, идеи и т.н. Улесняват се контактите, включително и роднински, защото една голяма част от българите в Златоградско имат роднини там. Бяхме свидетели на трогателни срещи на хора, които не са се виждали 45 години. Това е бъдещето“, подчерта още проф. Димитров.

 

Comments are closed.