Президентът Радев показа на австрийския си колега манастира “Св. Димитър Басарбовски“ (снимки)

Снимки Президенство

 

Президентът Румен Радев показа на австрийския си колега Александър Ван дер Белен скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски“. Това съобщиха от прессекретариата на „Дондуков”2.

Визитата на уникалния храм стана в последния ден на официалното посещение на австрийския държавен глава. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Той се споменава за първи път в османски данъчен регистър от 1431 г.

Радев се срещна вчера с президентите на Румъния и Австрия на неформална среща в Русе на тема „Бъдещето на обединена Европа“. На нея бяха обсъдени основни теми от европейския дневен ред.
Поставен бе въпросът за постигането на приемственост по ключови приоритети в рамките на ротационните си председателства на Съвета на Европейския съюз, които ще се осъществят последователно до средата на 2019 година.
Тримата държавни глави взеха участие и в пресконференция на тема „Устойчиво развитие на Дунавския регион“. По време на нея Ван дер Белен оцени високо ролята, която страната ни има за утвърждаване на европейската перспектива на Западните Балкани. Според него периодът от 2020 до 2025 година за реалистичен за осъществяване на практически стъпки към присъединяване на страните от региона.

 

Comments are closed.