Президентът Радев връчи държавни отличия на учени

 

 

На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава Румен Радев удостои с висши държавни отличия петима учени със заслуги в областта на медицината, образованието и културата.

В словото си държавният глава Румен Радев заяви, че трябва да ценим и да уважаваме всички проявени и ярки личности. „Вие допринасяте за благоденствието върху цялото общество„, каза в речта си президентът и похвали медиците, че те са живият пример за всички нас, който да обединява и канализира нашата енергия.

С орден „Стара планина – първа степен“ е награден акад. проф. д-р Петър Червеняков, за постижения в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия.

Проф. д-р Темелко Темелков и проф. д-р Радослав Гайдарски бяха отличени с орден „Св. св. Кирил и Методий“огърлие, за значимия им и съществен принос в областта на медицинската наука в България.

Проф. д-р Радослав Гайдарски коментира, че трябва да се създадат по-големи връзки и по-голямо взаимодействие със западните страни, за да може младите лекари да не напускат България. „Въпреки нашата пенсионна възраст, ние все още участваме активно в операционните дейности„, каза още в словото си той.

Държавният глава удостои проф. Николай Червенков с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен, за големи заслуги в областта на историческата българистика и развитието на българската просвета и култура като цяло.

За заслуги в областта на образованието и природните науки с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, е награден и акад. Александър Петров.

 

Comments are closed.